Ženski svet

Књижевност.

ово киселине. Опробало сс, да се тим не увеличава проценат киселине, него се само додаје потребна киселина, јер се нриметило, да су тој промени иодложна само она вина, у којима нема довољно винске киселине, Пиротски 'ћилимови су на гласу са своје изврсности и лепоте и познати су на истоку изападу у трговини. За ту грану народне привреде није се до сад много мислило, а још мање радило, те је иочела опадати та радња, јер је врло мале заслуге давала. Влада и интелигенција пиротска оиазила је то и побринули сс, да се помогне и иароду и индустрији тој, те су прошлог месеца образовали у Пироту приврем. одбор, који ће саставити правила за удружење. У тај одбор ушле су најрдличније пиротске гос пође и нрви грађани ; а и влада је обећала, да ће потномоћи то друштво са 30.000 динара, које ће се кроз неколико годииа вратити без интереса. Овим ће, но свој прилици, знатно поскочити вредност тога посла и повсћаће се заслуга раденицама, те ће се оном народу олакшати судба и живот. Сретно им било ! Дојкиња не треба да пије никакво дражеће пиће. Француски лекар др. Валин , доказао је у медецинској Академији са више живих нримера, из своје праксе, да неспавање, трзање, иа и чести грчеви код одојчади, дблазе већином услед тога, што дојкиње пију много дражећа пића као пиво, вино, ракију, црну кафу, и с тога је осудно нротив тога, да дојкиње у опште пију поменута пића.

Мзишла је из штампе нова књига „Српске народне приповетке“ од српског књижевника пок. Атапасија Николива. - Књигаје велика, штампана је на финој артији, веома укусно израђена и са сликом пишчевом, а стаје само 2 дин. или 2 круие. Ова леиа и велика збирка српских народних умотворина добро ће доћи свима поро-

дицама, јер ће у њој наћи забаве и етаро и младо. Препродавцима У 3 рабата. Ко иошљ.е 4 круне добиће 3 књиге (јсдну на дар), ко ношље 8 круна добиће 6 књига (2 на дар) и т. д. Паре са норукама треба слати уиутницом књижари Caeufia и коми. Земуи. Педагошки зборник. Изишла је из штамие прва свеска овог часописа за родитеље и учитеље, који уређује и издаје Joeau 3. МедуриИ. учитељ у Турији (Вачка). Штампарија Н. Гаванског у Ст. Бечеју. Прва свеска има 128 страна вел. осмине, а цена је свесци 1 Фор. Годишње ће изићи три свеске. Овај часопис је подељен у два дела; један је намењен родитељима, а други учитељима. У ирвом делу ове свеске писали су: Др. В. Ба Kufi: Породично васпитање и школско. образовање. Среш. М. Apufi: Јадниче по Сигертовом мотиву. Душан Cmojuiufi : Мане домаћег васпитања. Др. Е. Хауфе: Васпитање у дому родитељском. с - : 0 иези деце. Др. М. II. : Кужне клице у ваздуху. У другом делу: А В.: У права и надзор у школи. Љуб. М. Hpomufi : Непосредно образовање моралног карактера, васпитање у ужем смислу. Гледиште научне педагогике изложио —•— Павле Терзин: Повторна школа. Joe. 3. Medypu.fi: Шта се тражи код учитеља. Читанке за срнске вероисповедне школе у Угарској. Моје белешке из школе. - Говор читан иа учитељском збору ет. бечејског школ. среза у Сентомашу 13. (25.) авг. ( 898. К. М. Појам и задатак друигтвене подагогије. К. М-н.: Школе у еједињеним државама северне Америке. Оцене и нрикази. Првој свесци „Педагошког зборника“. Преиоручујемо овај лист нашим родитељима и учитељима, јер ће обоје наћи у њему добре поуке зарад васнитања и образовања свога нод • млатка.

КАМО OНO...

Камо оно пршћло доба, Сањалачки камо сан? Оно сунце, оно небо, Она срећа, онај дан ? Кад сам занет чаром твојом Желио ти само сен : Р

Кад ми душа шанутала : Оћеш бити кадгод њен?! Камо оно златно доба, Сањалачки живот мој ?... Свс утону, евег иестаде Од како сам душо твој ! С. Вл.

Бр. 4. ЖЕНСКИ CBET

59