Ženski svet

РАСПОРЕД СВЕЧАНОСТИ.

љуби; та ти схваћаш ире|; каквијемтренутком стојиш; ти пбјмши — дужност своју. Сјстски пароде! Свештенику слоге и љубави брагске, мио је сваки крај раскомаданог народа. Он оојећа свуда исту љубав нрема роду своме. Подједнако га милује и истпјем румен-орацима обасјава. Он вјерује у духовно јединство свога народа и ослушкује сваКи куцај срца његова, II душевним бком прати сваки корак његов. Па као што он види народ свој, ма на коме Крају био, тако се и он у њему диже узвишен као светао ступ, који се види с ЈЗелебита као и с Фрушке Горе, с Ловћена као и с Авале. Српство је тако гледало игледа Змаја пјесника свога. . . И данас ево пјесника у јесени живота свога међу нама, гдје неуморним и свјежим духом не преетаје радити на лијепој књизи српској. Радостан је Србин грађании бијелог Загреба, што је великан одабрао овђе пристан, да из њега и даље ослушкује хуку валова, пгто се још о тебе ломе, народе српски . . . Ова културна прослава у Загребу, тим ће бити значајнија и свечанија, што је пјесник овђе, и што ћемо тога дана задахнути једном братском мисли Заједнички стати пред узвишени лик сиједога пјесника, а он бити очевидац радости наше. Сриски пароде! У свету неђељу, 13. јуна освиће први дан ове прославе твоје, II тога дана нађимо се сви на окупу у заједничкој радости, а прожети једном мишљу. Нађимо се тога дана у бијелом Загребу, гдје ће јекнути химна хвали и слави Змајевој. А да нам што дубљи и трајнији спомен остане, да што јачег израза нашој радости дадемо, одлучисмо у очи Видов-дана upeнијети Змајеву прославу на Плитвичка Језера и на сам дан косовске усномене спојиће се и уједно слити ове двије прославе ерпске. Сјећање тужне успомене

косовске, обасјано радосним тренутком прославе Змајеве, постаће тога дана јопт светије у души Србиновој, номишљајући на свога великана, који га је пола вијека тјепшо и косовске му ране блажио, вјером и надом у будућност љепшу. Па коме ;је Бог дао и може, нека се спреми, да нам буде друг и на томе срнском излету, да види иредјеле ријетке природне дивоте, и позна још дивнији народ тијех крајева. Дођите мила браћо и учасници славе своје. Увјерени смо да ће ову нашу славу и радост подијелити с нама и сва словенска браћа наша. Свјесно српско грађанство и омладина бијелога Загреба, чека вас у тај дан опће свечаности наше, раширенијем рукама, срп"ском добродошлицом и искреним гостопримством, кличући Вам: До Видова и добро нам дошли! У име одбора за шрославу иедесетгодишњице књижевног рада Змај - Joeana Јованови Ла.

Др. Богдан Медаковић, председник.

1. 12. (24.) јуна 1899. у вече: Заједнички састанак. 2. 13, (25) јуна 1899. прије подне: Богослужење и свечана сједница, послије подне : Заједнички банкет, у вече: Сјајна бесједа са игранком. 3. 14. (26.) јуна 1899.: Полазак на Плитвичка Језера. 4. 15. (27.) јуна 1899.: Народни збор на Плитвичким Језерима. код цркве ев. Цар-Лазара.

СИЛО НЕБЕСНА!

Посвећено конФеренцији мира у Хагу.

Хвалим Те славим - Сило небесна, Дела су Твоја, дела чудесна! Јер Ти нам даде живот убави И посла ((дрд мира љубави! Вови Cad , 5. маја 1899. Смиљана.

82

ЖЕНСКИ '<}Ш . Вр. 6.