Ženski svet

Сви рекошс, да је онај чудновати путник био: Радгост! Вато ; децо моја, отворите врата невољнику, дочекајте уморна путника угостите госта јер благо ономе дому, којегаРадгост благослови !“ Мајка Божа заврши, а млађи чисто не смедоше одахнути! Дубоко им се урезала у срце прича мајка Божина и они су је преносили с колена на колено!

Векови су прохујали! Мајка Божа остаде у старој домовини њени потомци се одселише у друге крајеве 7 али срнско гостољубље још се није изгубило. У правој сриској кући, у скривену куту јоште влада Радгост! Благо ономе дому где Радгоет влада ту је среће ту благоелова!

Даница Бандић.

СМРТНО САМ СТВОРЕЊЕ.

Често ме пута преварила нада, И дерни живот срећу од мене екрива, Ал’ ипак миомс још уздање влада, И моје срце по радости плива. Варљивој нади ја сс иредам и сам. Смртно сам CTBopeihe, па гата чинит’ знам. А кад ми чело љутн сумор смути. И туга пане сред срца ранпчш, Нада ме лепа уздању упути Душу ми згрев.а та утеха њена. Варљивој нади ја се иредам и сам. Смртно сам створење, па пгга чинит’ знам Свет ми сс смеје лаковерју моме, Срце ми кида а наду разбија.; Бесвееии људи титрају се и.оме,

Ал’ она мени и у тами сија Вар.тшвој нади ја се предам и сам 7 Смртно сам створење 7 па шта чинит’ зиам, Нека се смеје та светина бела, 7 Моја ме нада изневерит’ неће, Доста је мени и утеха њена 7 Не требам лепшс за живота срећс. Варл.ивој нади ја се предам и сам 7 Смртно сам створење 7 па шта чинит’ знам А кад ми једном смрт иа врата бане И викне: хајде, доста ј’ било јада 7 Тада ће да ми вечпи живот сване 7 Верио ће моја загрлит’ ме нада; А ја ћу њојзи вољно да се предам 7 Смртно сам створење. па шта чинит’ знам

Јан. Николић.

КОВЧЕЖИЋ.

Гласник.

Р. Лаза Дунђерски 7 срнски богаташ, поклонио је на зидање сантовачке цркве 2000 Фор. Забава. Добротворна Задруга Српкиња у Ст. Футогу, приређује- 1. (13.) нов. о. г. у корист своје благајне, дилетантску представу с игранком и то : Преки лек; шаљиву игру у једном чину, од М. Калића; и „Шарана“7 шаљиву игру у једном чииу, од В. Ј. Јовановића. У овом суделују гг. М. Марковић, Ж. Алексић, Св. Бо сић и А. Вајзер и г-ђице: Д. Ковачев и ћ е в а 7 Д. Косанић е ва, А. Шијачка и Вера Ј овановићева. Тај дан слави православни храм ст.-Футошки и како емо извештени 7 нозван је на ту светковину и високонреосвсштени госп. епископ бачки Ми тр о ф а н Шевић.

Влада Марковић учитељ митровачки и наш скупљач доживео је 40 година свога учитељског рада. Био је увек скроман 7 али савестан и вредан радеиик не само у школи него где год се потреба указала. Био је много година и перовођа жен. задругс митровачке, која му дугује захвале за многе услуге. Живео још дуго на корист школе и народа ! Купљење прилога. Пакрачка добротворна за друга Срнкиња ириредила је купљење прилога за градњу сантовачке цркве 7 те су одборкиње : Катарина Бакаловић и Милка Јагнић скупиле и послале на ту цел 120 Фор. а. вр. Нов добротвор. Мита Нико л ић-Б ај к а 7 ратар из Мокрина 7 даровао је тамошњој срп. православиој цркви 18 јутара ораће земље у вредности од 4000 Фор. а. вр. за просветне цели. Слава му !

174

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 11.