Ženski svet

можемо рећи право такмачење на пољу просвете између мужа и жене! Какав је плод донела та борба. видимо! Женскиње данас заузима положај видан као и мушкиње ! Данашње је женскиње и ио својој образованости а и по своме позиву велика чињеница! Можемо с.гободно рећи 7 да будућност наша зависи једино од нашег женскиња ! А какав је позив нашег српског женскиња ? Та има ли кога, ко није чуо за оиу дивну реч „Мати?“ Па још српска мати!!! А има ли српске матере, која не би знала схватити свој узвишени позив? Па зар Вама матерама српским и будућим матерама 7 зар Вама носилицама данашње напредне миели, Вама васпитатељкама свога подмлатка, Вама које сте нозване, да подигнете оно што је било нало, зар Вама треба савета, зар упутства каква ? Не! Ви иотпуно ехваћате иозив свој ! Ви у Лерлез.

пуном смислу речи одговарате томе узвишеном позиву 7 коме је символ реч : „Мати“ и „омладина.“ Он је светао ! У позиву Вашем се огледа иародни образ. јер како Ви будете вршили позив свој 7 онако ће изгледати и будући образ народни! А Ви га вршите дивно ! Вршите га ерпски! Па знадете ли Ви матере и будуће матере срнске 7 Ви које у своју нејач љуљушкајући их на своме материнском крилу усађујете и уливате оно 7 што ће их као људе моћи одржати у данашњим тешким данима 7 и што их њихове млађане душе никаква сила збрисати неће, . . . Ви 7 које л.убите, веру 7 језик и народност своју... Ви које браните своје али поштујете и туђе. Ви матере и будуће матере ерпске знадете ли ко ми је најмилији?. . . Ви сте минајмилије! Вамадајем венац који оплетох! Носите га и ноносите се њиме! Дуго ! И много! Витомир.

СРПСКОМ ЖЕНСКИЊУ.

ОД ВИТОМИРА.

Да л’ сте чуле нричу оиу Српкињице, сестре миле! Причу давну још када су Ходиле по земљи виле Кад је земља ко рај била 7 Свака мома на њој вила; Кад за јаде ни се знало, Кад је лепше сунце ејало ... Кад на небу српском небу Бепте више идеала 7 Кад је евака српека мајка По једног јунака дала; Кад је вера Србинова Као камен тврда била 7 А о ту се српску веру Саломила свака сила! • Кад се само срнски знало, Чешће српски попевало И српскије осећало .... Кад је Србин све за образ И поштење евоје даво 7 Борио се за елободу 7 Име 7 веру своје право: Перлез, 1899.

Кад је слога јоште цвала, Кад се мржња није' знала; Кад сви Срби беху браћа Пуни славе и врлина ! Кад српекија беше нега Српске ћери 7 српског сина Из тог доба * сестре миле Доба сјаја 7 доба славе! Бележи ми перо причу Уздижући српске лаве .... Па Вас молим и преклињем, Да се на њих угледате Дела старих 7 ерпских лава Ви на уму да имате! То нек су Вам и деали, Речи њине аманети; Борба њина 7 свакој од Вас Нека буде олтар свети! Па шат боље време дође 7 Лепше ће Вам сунце сјати С поносом ће свака од Вас Да се зове српска мати!!

Вр. п. женски свет.

165