Ženski svet

20 ЖЕНСКИ СВЕТ.

се мило Српство не претопи у други народ, него остаде и до данас народ чисти свијетао, а сачува најљепши језик српски међу брађом Словенима и најљепше умотворине — пјесме народне међу свима народима, као што су то све доказали свему свијету велики умови, великијех и проевећенијех народа : Француза, Енглеза, Нијемаца по др.

Ето видите, колико може да уздигне један народ његова народна просвјетна, свијест, те га с поштовањем узносе и славе прави и беспристрасни умови великијех синова великијех народа.

А то доказује, да српски народ није мртав; да српеки народ неће пропанути, него да ће живити све дотле, док га уздржи свијест светосавске школе

Живиће Српство, докле год буде љубило Светосавље — Шравосљавље !

Оно мило Православље, које не брани никакву народу да љуби своје име и племе, него га и оно још више чува и држи, као што је Српство и Оловенство одржало и сачувало, те се данас браћа мила Словенска боље и боље гледају; срдачније симпатишу према својој једноплеменој браћи. И права браћа виде да смо сви крв крви мајке Славије и да смо род великога рода словенескога.

Наш просветитељ св. Саво Неманић знао је колико вриједи права народна просвјета и права народна вјера, па је и радио до задњег часа у своме роду, те нам је оставио светосавеку школу оевештену духом св. Православља.

Ми Срби с правом гледамо и идемо бољој будућности, за коју се сваки народ бори. Али, тада ћемо дочекати п виђети своју лијепу будућност, ако тачно будемо вршили аманете нашег просветитеља, који нам је казао:

„„Настављајте моја дјела, То је слава 'неувела !“

Коњиц, (Херцеговина) 1900.

Бр 2.

Настављајте браћо Срби п сестре Српкиње, настављајте она велика и света дјела великога Саве Неманића; настављајте међу родом и породом; настављајте оном љубави према вјери и роду свом, како је тоев. Сава радио и урадио; јер то ће

"нам бити слава неувела.

То ће нам створити још веће и веће симпатије и поштовање од стране другијех великијех народа, те ћемо се с правом моћи увијек називати Срби, потомци Св. Саве, п права браћа наше драге браће Словена. _

За то чувајмо своју светосавску ерпску школу, љубимо своју народну православну цркву евим жаром срца свога, свом душом евојом.

Боримо се пи недајмо те наше највеће и најмилије тдејале, да нам ит ко Зав “ уништи, па да нас види Бог.

Тако ће над нама вазда лебдити дух Савин, који ће озаравати праве умове рода нашега у слави Српства и Православља, | Захваљујући. свима и свакоме, што сте извољели посјетити ово наше славље Светосавље, уједно вам благодарим, што сте ме с пажњом саслушали пи молим, да изволите са мном уекликнути :

Да живи Српство !

Слава Светосављу — Православљу !

Ето тај сам говор пробесједио сестро, на светосавској бесједи о. г. И, нема краја, који одушевљеније слави п прославља општег народног заштитника св. Саву, као наша Босна п Херцеговина.

А то је сасвим разумљиво, јер је просветитељев рад готово најглавнији био код нас, а наша се мила Херцеговина још назива и „Војводство св. Саве“, што се ми Херцеговци се правом поносимо !

_Хвала ти на истинитоме повјерењу према мени, а опрости ми, што ти данас не могу више писати; -— да ако те и толико задовољи 7 Братски те љуби |

| Брат Србин Родољуб.

...-ф-6 о-о——————