Ženski svet

18 ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр, 4. и 5.

204 6155 2 ЧЕМИЋ 25

-> КОВЧЕЖИЋ. о

тог > Ро одрсео со о <>

ГЛАСНИК.

Одликовање. Наша сарадница, врло уважена и заслужна госпођа Савка Суботићка изабрана, је марта месеца о. г. у редовној главној скупштини у Сентомашу за почасну чланицу. То је већ трећа добротворна наша задруга, која бира гђу Суботићку за почавну чланицу.

Верење. Др. Коста Радојчић, варошки Физик у Земуну и син председнице земунске жен. задруге, верио се с г-ђицом Зорком Славнићевом из Нов. Сада. Сретно им било!

Венчање. хајла и Паве пл. Рогулић, из Вуковара, венчаће се 4. (17.) маја ов. год. са г. Свешиславом Новаком, одвјетничким перовођем. Желимо младенцима сваку ерећу!

Одликовање. Славног географа Нансена супруга госпођа Ева Нансен добила је од данског краља златну медаљу за знање и умјетност. -

Свештенички конвикт. По примеру учитеља

митрополије карловачке, основали су лане и свештеници архидијецезе карловачке свој севештенички конвикт у Сремским Карловцима. Свештенство те дијецезе решило је у својој лањеској екушштини од 6. (18) октобра 1899. године да се У, од завештаја, пок. патријарха Германа Анђелића, што је било намењено нензијоном Фонду свештеника из те дијецезе, уступе овом конвикту, а то ће износити, до сад, како чујемо, око 30.000 Фор. или 60.000 круна. Тај закључак као и правила за конвикт, потврдила је Њег. Светост патријарх Георгије Бранковић и сад ће по свој прилици, од идуће школ. 1909-1901. г. ступити у живот и овај српски свештенички конвикт. Нека им је сретно! Српски учит. конвикт у Нов. Саду образовао је певачко друштво ад ћос, које је намерно, да идућих Ферија школских, у договору са појединим учитељским зборовима приреди у неколико бачких и банатеких места концерте у корист овог конвикта. Програм ће се доцније обелоданити.

Двадесетпетогодишњица српског композитора и хоровође Мите Топаловића. Почетком ове године навршило се 20 година како г. М. Топаловић управља хором панчевачког ерп. цркв. певачког друштва. Дуги тај период непрекидног рада на пољу српске уметности, прибавио је лепа гласа како самом уметнику тако и друштву,

Јелка пл. Рогулић, ћерка г. Ми-

које је најстарије у Српетву. Ову ретку појаву 95-годишњег заслужног рада свога хоровође наумило је панчев. срп. црквено певачко друштво да нарочито прослави, те је у главној овогодишњој скупштини једногласно закључило, да приреди другог дана Ускрса 0. г. свечану беседу у прославу 25 тогодишњег рада, свога жоровође г. Мите Топаловића п да му том приликом преда и видан знак своје захвалности и признања ве ликих му заслуга по друштво. — Припреме су већ у велико отпочеле а програм ће се обзнанити чим буде готов. — Уверени емо да ће ова прослава интересовати и остала певачка друштва, широм целог Орпетва, где се ори многа омиљена композиција слављеникова.

Панчевачко срп. цркв. певачко друштво издало је ове године свој штампан извештај за прошлу 1899. г. Ово је најстарије ерп. певачко друштво, јер је основано још 1536. г., па и данас је најугледније међу овостраним певачким дружинама. У њему су чланови све први и најодличнији грађани панчевачки и девојке из првих тамошњих домова.

Друштво ово има у својој архиви 1204 еветовне и 319 црквених песама, свега 1528 комада. Имање је његово достигло до краја 1899. г. до 4212 Фор. 1 н а. вр. Осим тога образовао се Фонд за подизање певачког дома, који износи 6089 Фор. 64 н. а вр. Ту је уврштена и она 1000 Фор., што су Браћа: Коста и Мита Милутитовићи, панчевачки грађани, ове године даривали. Вредност архиве овог певачког друштва износи: 2014 Фор. 18 н. а. вр а вредност инвентара: 559 Ф. 01 н. а. вр.

Друштву на челу стоји Лаја Ј. Јовановић, као председник, хоровођа је: Мита Топаловић, тајник је: Др. Милан Гађански, а благајник: Миша М. Живановић. Поред тога има сваки овај часник заменика свога, има три одборника, два прегледача рачуна, осам редитеља. Има 30 мушка и 30 жен. чланова суделача, и 100 чланова потпомагача. Мађарска јужно-угарска учитељска задруга имаће ове године у првој половини јула месеца у В. Кикинди свој састанак, и говори се, да ће том приликом доћи тамо и сам кр. уг. министар просвете Др. Була Влашић.