Ženski svet

+ воване товпође Елодије.

100

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 1.

српски дом. Мала ријеч, а голема значаја ! Ко љуби прави дом, тај поштује и љуби старије, а учи и евјетује млађе.

Ко љуби дом, тај љуби евоје миле родитеље оца и мајку; љуби своју драгу браћу и сестре; љуби своју омладину своју дјечицу синове и шћери.

И ти Српкињо љуби ерпски дом, њега чувај, њега милуј као очи своје. Српски дом нек ти је украс срца, а љепота душе; за њ се старај, брани га дневно — ноћно, па ко год види твој дом, нека оде задовољан и нека види, да га љубиш вјерно и да си готова душу своју положити за српски дом; јер од "те љубави нико веће нема !

Четврти идеал праве и свјесне Српкиње јесте: народ. Оно мило име народно за које народне патриоткиње живе и умиру. Име свето, за које се боре праве Српкиње, те ријечју, дјелом и просвјетом сију у народ смиље и босиље — знање и науку. Буде заспали дух народни, на

Коњиц ( Херцеговина) 1900.

дому молитвом, пјесмом и причом, а у јавности милосрђем п просвјетном књигом. Шире српеку идеју међу родом и породом; па учећи народ просвјећују показујући му претке славне, а славнију прошлост, те народ ерпеки напријед иде и корача брже својој светој будућности.

Српкињи је народ жива црква и жива школа. Српски народ огледало је праве Српкиње, у ком она треба да се огледа.. За Српство да живи, па најпосле и душу своју да положи; јер од те љубави нико веће нема !

Оволико мислио сам да одговорим на твоје мило писмо, па сада сама још размишљај, шта је и каква је највећа љубав, а који ли су прави пријатељи правог Србина и Српкиње2 -

__Јаи опет велим: Наши су прави пријатељи: Бог, вјера, дом и народ. — И, ово писмо завршујем.

Братски те љуби!

Брат Србин: и Родољуб.

МОЈА СРЕЋА.

далуд тражим своју срећу У земаљских тих дивота, Ја је никад наћи нећу 4 У данима свог живота. Шабац.

ГУВА БЛОДИЈА МИЈАТОВИЋКА.

Наш заслужан књижевник г. Чеда Мијатовић, досадањи посланик краљевине Србије при двору краљице енглеске, прешао је од месец дана у Цариград као посланик при двору султана турског.

· ом приликом донео је „Цариградски

Гласник“. кратак преглед књижевног рада

уси. књижевни рад и његове обра-

-- - Како је то заслужна Српкиња, коју је „Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња“, одликовала избором почасне чланпце, то доносимо и ми, по том листу, у кратко живот и књижеван рад те наше одличне Српкиње.

Да у ноћи посред ваја,

Љубећ' медна уста твоја, Плачем усред уздисаја, У том лежи срећа моја. Јан. Николић.

„Г-ђа Мијатовићка је рођена у Инглеекој, али је одрасла и школовала се у Америци. Својим образовањем и талентом она се брзо иетакла у тамошњим књижевничким и политичким круговима, а својим хуманим и политичким идејама задобила поштовање тамошњих првака као што су: Гарисон, Др. Баудић, Сенатор Чарлс Сумнер, Паркер, Виљем Лојд, Ворд Бичер (брат славне писатељке романа, Чича Томина Колеба“), и др. По политичком уверењу она је припадала партији „аболициониста“, који су енергично тражили, да црначки становници у Јужној Америци дођу до својих човечанских права, која су им. одрицана, и у књижевност ступила је радећи у том смислу на часописима те политичке групе и преводећи на инглески песнике и приповедаче