Ženski svet

130 ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 9.

да оне пак ученице, које са својих породичних и других околности не могу да оснују самосталну зараду, отворило је друштво „Базар“ за распродају оног материјала, које израђују већ изучене радилице. 'Тим је омогућено многој ЕМ да се овигура сталном зарадом, а уједно је тим поступком учинило друштво велике олакшице и самој публици, јер јој је пружило прилике, да може своје потребе, раденичке врсте, подмиривати брзо и јефтино.

Поред ове раденичке школе у Београду,

отвориле су у покрајинама на више места и подружине њене оваке школице, те се на тај начин та благодет женске љубави и женеког удружења проширила на све крајеве краљевине Србије и дала оном народу хиљадама вредних женских руку, које би иначе, без оваке помоћи и ових друштава, остале бесплодна снага и била себи, народу па и држави на терету.

Од лане је основало то друштво у Београду и „Ђачку Трпезу“

Ко је познавао ђачки живот у Србији, а особито онај у Београду, пре ове устатај ће благосиљати ту племениту замисао, а ђаци ће се, ако су иоле добро васпитани, е благодарним срцем свећати за сва времена оне милостиве руке, која им је пружила оваку олакшицу.

Данас се већ са те трпезе исхрањује по најумеренијој цени до 200 ерпких синова из оног краја, који би иначе гладовали или би и даље, за кору црна хлеба, што су им боље куће цо Београду милостиво пружале, прали судове и вршили друге сличне понижавајуће послове, што убијају понос и карактер оних синова, који за коју годину треба, да заузму у народу и држави најугледнија места; не рачунећи ту иону гомилу младих људи, који су са те оскудице Физично пропадали у најбољим годинама и баш онда, кад би држави и народу били од највеће помоћи.

Овом годином намерно је Друштво да крунише свој 25 годишњи рад новом тековином хуманог свог позива; оно је, наиме, радо, да подигне зграду још у току ове године за оне старице, које нису више у стању, да себе исхрањују.

На ову цел је београдска општина већ одредила и поклонила Друштву потребно

нове,

_је жао,

земљиште, на коме ће се, по свој прилици, још у току ове године почети градити дом, који ће да прихвати и заклони таке спротице у оним данима, када их снага и својта напусти.

Као украс свога делања, основало је Друштво још пре 28 године свој орган „Домаћицу“, чије етупце пуни само друш-

„тво својим умним производима и подржава

га тако на висини сувремених листова напреднијих народа, те показује, да ни на

умном пољу није заостало наше женскиње · "иза женскиња културнијих и већих народа.

Све су то, као што видите, драги чичаоци, лепи, племенити и богати радови тог Друштва; а кад се томе дода јоши она помоћ, коју је Друштво пружало народу и држави лечећи рањенике за време српеко-турског и српско-бугарског рата, што су пали у току минулих 25 година, па

"при том додамо још и оне небројене дарове

и милостиње, што је Друштво давало појединим невољницима и корпорацијама, за време свог опстанка; онда се тек види, колико је труда, колико подвига и пожртвовања за опште народне интересе принело то Друштво за 25 година своме нау Друштво, које је кадро било да створи за четвртину столећа толике и тако лепе резултате, којима би се подичио и већи и напреднији народ, морало је имати у својој средини изврсне енаге, дурашне и родољубиве раденице, које би сад на граници – четвртетолетној, по уобичајеном узусу других напреднијих народа, требале да приме од свог народа и државе заслужно признање, за толики патриотски рад. А то је, за овај пар, изостало.

Из тих патриотеких обзира, врло нам што се сепремљена 25 годишња провлава истог Друштва довела у одношај политичних комбинација, те скинула

с дневног реда у невину и патриотскуо

прославу, баш онда, кад су најревносније раденице тог Друштва имале да приме за своје ненаплативе труде и подвиге пародно и краљево признање. 1

Но надајмо се, да ће се данашњи мутан хоризонт тамошњих одношаја скорим расчиетити и даће заелужено признање постићи све оне главе и службенице народне, које