Ženski svet

Бр. 2. У Новоме Саду, 2. фебруара 1901. . Год. ХМТ.

у

КЛИНА У АЛА ' А ДР ИМ Ку (

пума 2 Б. || Бру % и | |

|

ИЗЛАЗИ: Сваког 1. дана у месецу. 2 круне; ва Србију 2:/, дин.

а Др. Светозар Милетић. |

Опустисмо у хладну раку једног од најзаслужнијих овостраних Срба, човека ретка ума, још ређа родољуба и домољуба, вођу народног кроз пуних 80 година и љубимца његова дра Светозара Милетића.

Од 1848-9. г., како је још као ђак пожунски изишао на јавну површину, па све до 1880. док га тама политичне силе а по том и душеван мрак нису однели е површине народне борбе, радио је овај великан и душевни див на свима пољима овостраног народног јавног живота свом енергијом своје велике душе и свом снагом свога родољубивог срца, те је исписао за то време многу страну народне повеснице својим животом и радом из тог најбујнијег доба и препорођаја народног. На земаљским, а особито на нашим народним црквеним саборима, из тог времена, водио је прву и одсудну реч у свима питањима, која се клонила народној срећи и његовом бољитку и напретку. Све установе наше народне аутономије, што су поникле на саборима, од 1870. и 1875. године по превасходству су његова творевина, пли ако није то, а оно су бар задахнуте дахом његова слободоумља, те нам и данас служе као једина обрана и кажипут ва наше културне џодвиге у овим крајевима.

Поред оне огромности послова и оне разноврсности путева, којима је овај велики покојник ходао, да бдије над народним тековинама, није заборавио у том растрганом послу ни на културни развој нашег женског подмлатка, Она уредба школска од 1870-2. године, што нам је засновала данашње три српске више девој. школе: у Нов. Саду, Панчеву и Сомбору и створила две женске учитељске школе: у Сомбору и Гор. Карловцу потичу са извора његове душе