Ženski svet

48. ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Испуњавамо своју дужност и олакшавамо ојађену срцу своме, захваљујући макар и речима на оним небројеним знацима признања, љубави и нежности, који су указани нашем милом и неваборављеном покојнику, глави породице наше:

дру СВЕТОЗАРУ МИЛЕТИЋУ.

Хвала нека је народу српеком, који је васколики, у целини својој примио Дра Светозара Милетића као свога, покојника, приредио му погреб свечан и величанствен, какав само захвални народи приређују својим најомиљенијим синовима, одајући им на тај начин последњу, највећу почаст и своје велико привнање.

Хвала Његовом Краљевском Височанству Књазу Црне Горе и Брда Николи [. на топлој изјави саучешћа и на многобројним доказима пажње и наклоности, којима је покојника за живста његова одликовати изволед.

Хвала Високопреосвештеној Господи Архиепископу Београдском и Митрополиту Србије Инокентију; 'Епископима: Никанору Темишварском, Гаврилу Вршачком и Митрофану Бачком, који се својим изјавама саучешћа придружили осећајима целог српеког народа.

Хвала представницима народа српеког, који се натецаше, да приликом смрти незаборављеног покојника изнесу на видело срдачно признање, љубав и нежност народа нашег према драгом нам покојнику. |

Нека нам се опрости, не будемо-ли у стању да побројимо све оне који су овом приликом засведочили народно м своје признање, јер је њихов. број толики, да, их све нисмо могли ни уочити, а камо-ли на овом месту бројем и редом истаћи.

Хвала одбору Срба грађана у Вршцу, хвала српском православном прквено- школском одбору, исто тако. и одбору Срба грађана у Новом Саду, који су приредили и извели свечани спровод и погреб незаборављеног покојника на највеличанственији начин.

Хвала Високопреосвештеној Господи Епископима: Гаврилу и Митрофану, исто тако и пречасном вршачком и новосадском свештенству и свој осталој господи свештеницима из других места, који ву у Вршцу иу Новом Саду сачинодејствовали при спроводу и погребу.

Хвала господи говорницима, који се у Вршцу и у Новом Саду опростише надгробним говорима са незаборављеним покојником.

Хвала свима онима, који су поред сандука, увеличали тужан спровод или изнели драгог нам покојника до вечне му куће; хвала професорским и учитељским зборовима и ђачкој омладини, који су учествовали при спроводу у Вршцу и у Новом Саду; хвала госпођицама из Вршца, које су у онако лепом броју у прнини поред сандука увеличале тужан спровод, хвала певачким друштвима, каја су појала; хвала свима мушким и женским корпорацијама и изасланствима општина и друштава, а тако исто и изасланствима великошколске омладине; хвала онима, који су венцима ковчег милог изм покојника, окитили и свима онима, који су испратили милог покојника до вечне му куће и тиме му одали почаст,

Хвала свима многобројним члановима народа нашег, а и свима осталим Словенима и странцима, који су ивјавили писмено и брвојавно своје саучешће у туви за милим нам покојником.

Бр. 8)

Хвала нашим православним црквено-школским општинама, које су дале огласити смрт неваборављеног нам покојника и истакле црне заставе, а хвала и појединцима, који су то исто учинили.

Хвала нека је српској, словенској и страној штампи, која је с онолико љубави пропратила смрт неваборављеног покојника.

Хвала и опет народу, из чијег 5 крила поникло све оно, што је тако истакло тугу, бол и љубав према непрежаљеном покојнику.

Ми добро осећамо, да немамо речи, да се на свему овом захвалимо, али молимо искрено, нека се ога јавна вахвала прими бар као израз наше добре воље:

Хвала и опет хвала.

Вршац, 1. Фебрузра 1901. У име целе ожалошћене породице :

Ар. Славко Милетић.

ЈАВАН РАЧУН.

О беседи т -бечејске добротворне задруге Српкиња приложише: По 920 кр.: др. Богдан Давидовић, др. Љубомир Павловић; по 10 кр.: Јован Малетић, Гига Јовановић, А. Вааз 6; боћи леп, Апјоп Пеплшћ # Убћле Улеп, Еталх Генепђета Видарезћ, 2вотађојуаа гбхтајот; по 6 кр: Савета Бартулова, Световар Ранковић; по 5 кр: М. Воспег Млеп; по 4 кр.: Душан Петровић, Видау Пехаб, Стеван Д. Шићаревић, Миша Ранковић, Пг. Тбвуба Ајадаг, Мозег % Мегћеп из Н. Сада; по 3 кр.: беота ЗећтећЕ Апваја, Кајзег Гајов, Стева Ранковић; по 2 кра опсег « 51еБоја ив Н. Сада, Кикиндски парни млин, Гапдамег 5бОћпе Видарез, Јаков Шпицер, Светолик Радивојевић, Младен Неранџић, Сока Веселинова, Богдан Гавриловић, Милан Маркуш изв Меленаца, Партеније Сивчев, Миодраг Славнић, Милан Ћосић, Хлутрр Кегаб, Катинка Стојковић, Милка Миловановић, Јулка Ковачевић из Пеште, Аца Нешић, Јулка Црквењакова ; по 1 кр.: Макса Лазарев, Веља Томић, Љубица Азуцка, Вјап Мог, Зећјев тег Та!дог, Јелена Замбели. Свега прилога 194 кр. Од улазница примљено 240 кр. Укупно 484 кр. Издатак 208 кр. 58 п. Чист Доходакж 295 кр. 42 п.

Свима племенитим приложницима изриче потписана вадруга евоју топлу захвалност.

У Т. Бечеју, 20. Фебруара 1901.'

За т.-бечејску добротворну зудругу Српкиња:

Љуб. Подгорчићева, Мара Давидовића,

благајкиња. председница.

ПРИЈАТЕЉИ ЛИСТА.

Г-ђа Катинка Стојковићка, одборница Женске Задруге у Т. Бечеју, претплађује један примерак нашег листа за гђу Јулку Лазареву из свога места.

Г-ђа СоФија Димићка из Темишвара, претплатила је један примерак нашег листа за једну добру ученицу срп. више девој. школе, а у спомен своје покојне сестре Јелене Југа из Темишвара. Тај смо примерак наменили ученици П.

разреда: Љубици Шундуковој.

Штампарија Ђорђа, Ивковића у Новом Саду.