Ženski svet

18. ЖЕНСКИ СВЕТ,

8. (16) и 4. (17. мај о. г. у својој четвртој главној скупштини, којом ће приликом бити предавање о земљорадничким задругама, а поред тога о виноградарству, о воћарству, о пчеларству и о млекарским задругама, а биће изложени алати и справе за виноградарство. Из Новог Сада и околине позвати су многи пријатељи тих задруга и надамо се, да ће бити та скупштина врло добро посећена.

Прва српска млекарска задруга поникла је у селу Ковачевцу, код Нове Градишке (у Славонији). - ;

Дечија беседа. Певачко друштво „Гусле“ у В. Кикинди уобичајило је, те приређује сваке године с децом, из срп. народ. школа, беседе на, _ дан спаљивања моћију св. Саве, па и ове године је то учинило са бееплатном улазницом у петак 27. априла (10. маја).

Тем. Моношторска српска цркв. општина (у.

Банату) издала је проглав на народ српски и моли прилога, да може украсити евоју нову цркву и подићи себи нову школску зграду, јер је деобом од Румуна изгубила и цркву и школу а добила је у новцу само толико, да је могла назидати себи цркву, али нема чим да ју украси изнутра. Прилози се шаљу на црквену општину.

Панчевачко · српско цркв. певачко друштво постоји већ 61 годину. Ово друштво издало је ове године свој ХХХУП. штампан извештај из кога се види, да друштво има 88 мушка и 28 женских суделача. Осим тога има 15 почасних и 88 потпомажућих чланова. Друштво има 12254 кр. 65 пот. капитала, а вредност архиве износи: 4452 кр. 14 пот. Вредност инвентара пак: 1189 кр. 24 пот. У архиви је било крајем 1900. год. свега 1229 ком. световних и 322 ком. црквених песама, евега 1544. На челу друштва стоји као председник г. Паја Ј. Јовановић, угледан трговац, · као потпредседник: г. Стојко Обрадовић, хоровођа је: г. Мита Топаловић, заменик му: г. Петар Кранчевић, тајник : Др. Милан Гађански, благајник: г. Миша М. Живановић.

Нова зграда за слепу децу. Кр. уг. влада подигла је у Будимпешти у варошкој шумици нову зграду за слепу децу, која је и удобнија и велелепнија од бечке зграде за таку децу. Овај је завод основан у Будапешти пре 16 година и био је смештен у краљевој улици. Стара зграда, је сазидана 1842. и постала је тескобна и непо· добна за оваке цели, те је сад држава подигла

за 100.000 круна зграду, која одговара свима хигијенским и педагошким прописима. Око зграде

Бр. 4.

има 10.600 м> простора. Почетком идуће школ. године сместиће се завод у ово ново здање.

Скуп учених људи. Са 18 научних академија старог и новог света искупило се у Паризу 83. (16.) априла о. г: 49 најобразованијих представника науке и вештине, да се договарају, како ће заједнички, без обзира на вере и народности, унапређивати науку и вештине. Та појава сматра, се у образованом свету као знак лешле будућности по васколики род људски.

Дом умоболних у Црној Гори. Има већ година дана, како се у Црној Гори купе прилози за подизање дома за умоболне. Окупило се преко 20 хиљада Форината у готовом, а дато је на то и много прилога у храни, евињама и другој марви те се сад приступило остварењу те племените мисли. На Браленовици, близу Данилова града, положен је 4. априла о. г. темељ том дому на свечан начин. Тај дан је отворен и водовод на Браленовици, који ће служити како за грађевину

тако и за све друге потребе у том дому. По-

кровитељица овог дома је кнегиња. Милена. –

„Миланово“, тако ће се звати дом, који мисле подићи официри у Нишу за панзионат официрске деце, а за спомен покојног краља, Милана. Тај дом ће се подићи из прилога оФициреких за коју цел су већ скупили преко 18.000 динара. |

Народни поклон. Пожаревачки округ дао је из својих прилога направити дивну и екупоцену колевку за будућег краљевића или краљевићку своју. Колевка је богато искићена златом, сребром и драгим каменом. Метални део рађен је у Београду у Фабрици Ранка Гођевца, а рубље и остали ручни рад зготовљен је сав у раденичкој школи Женског Друштва.

+ ЧИТУЉА.

Т Стеван Лубен, кр. поштарски и брзојавни оФицијал, брат пок. Вукосаве Лубенове, земунске учитељице, преминуо је такође од сушице 2. (15). априла о. г. тек у 21. год. живота. Сажаљевамо ту несрећну матер, која ево већ треће одрањено дете сахрањује онда, кад треба, дају прихвате.

+ Петар Борић, честити српски народни учитељ у Ст. Стапару преминуо је недељу дана пре Бурђева дна о. г. у 58. години живота. Џокојник је био учитељ у Каменици, Темишвару и Ливну (у Босни) и свуда је за 38 година свога службовања оставио леп глас за собом и као учитељ и као човек и пријатељ. Лака му била црна земља!