Ženski svet

66. ЖЕНСКИ СВЕТ.

дитељима пли старијима у многих, као врлине пијетета у омладине наше према 0о6тарини и према заслужним људима 2 У свету све мање светих свеза љубави и верности поретка и часности, па загледали ми ма у који сталеж наш друштвени. дапиташ ли по неког седог старца, што рони сузе непрестано, одговориће ти: због неблагодарности деце и унучади своје. — Запиташ ли данас суседа свог, брата или пријатеља, је ли задовољан у друштву другара својих, одговориће ти: често сам ожалошћен, увређен, окаљан. — Питајте само, што се бије у прса она нежпа мајка 2 Ћерка јој бацила под ноге стид! А можемо вам примером посведочити и показати вам и свештеничку кућу или учитељску саму, како је порок и саблазан ћерке отерало мајку пре времена у гроб, а родитељу јадном проузроковало неописаних јада и жалости. — Могли би вас увести и у богаташку кућу и примером посведочити, да је та породица страшно несрећна и да би ста решина · породице драговољно дао цело своје имање, кад би могао откупити врлину и поштење својој ћери или из свакојаких страсти и неваљалетва ишчупати свога сина. -— Погледајте својим душевним очима оног пијаницу, како се у поцепаним, издрпаним аљинама батрга оној кући онде. —- Како страшно писује, бесчасне речи изговара. Гај несретник има и матер, и то матер удовицу сироту, која потребује у њеним старим годинама потпоре и помоћи од свога сина !

Познавали смо једну матер, која је јединца сина имала. Она га је љубила нежно и топло, не ускраћиваше му никакву жељу на свету. — Посљедица тога беше та, да је син ускоро постао господарем над мајком својом. — Кад је постао човеком, разне страсти беху га тако 06хрвале, да је мати његова била неспособна више свога сина на ставу поштења и врлине окренути. — А ко би могао п смео све оно набројати и исписати, шта се све данас не догађа, а све усљед рђавог васпитања подмладка нашег. — Срећа и благослов матера лежи само у деци њиховој.

- — Уплив, моћ и утецај материн на дете

Бр 5.

је од неописане важности. — Ако се мати

детиња још из ране младости труди да својим упливом развије детињи карактер и осећај к свему што је лепо, племенито и узвишено, онда ће од таквог детета постати и честит човек. —— У противном служе само својим родитељима на срамоту.

Првих осам и десет година нарочито дужна је свака мати да утиче на развитак осећаја и наклоности свог детета. Јер какав им се правац и осећај у тим годинама буде улевао и давао, такав ће имати они после целог свог века. — А како је свака мати прва васпштатељка, чуварица и руководитељка евог детета, како она мора да даје и пружа прву наставу своме детету, то јој онда спада у свету дужност, да утецај евој на развијање детињег карактера и оживотвори. — Тако то мора бити ! Јер ко би боље могао утецати на развијање детиње природе, ако не једино мати 2 Који би учитељ или која би учитељица већег поверења, поштовања и љубави могла у дете створити, него једна матиг М од кога боље свако дете елуша радије какву поуку, лепу реч и причу, него од своје миле мајке 2

Но, на жалост, на ово многа мати им не мисли, те усљед тога пренебрегава своју племениту и најсветију дужност и задаћу. — Многа мати заборавља и нема у виду ту неопходну околност, да још за рана мора почети упливисати на развијање детиње Ако несавесно поступате, ви матере ва децом вашом док су млађана, несавесни ће они бити онда и у етарим вашим годинама. — Хоћетел ви сретне мајке да будете еретне са вашом децом и доцније кад дорасту, то окрените, обратите вашу пажњу, ваш утецај и труд на ону свету и узвишену дужност, на дужност васпитања свог подмладка.

Трудили емо се до сад да покажемо нашим матерама, од каквих су грдних и замашних посљедица њихово рђаво или добро васпитање детињег карактера. Сад настаје питање: „како треба своју децу васпитати, па да свака мати осигура у будућности срећу и благослова своме детету2 Но о томе у другом чланку.

===> 4