Ženski svet

У Новоме баду, 1. септембра 1901.

Год. ХМЕ.

_ ИЗЛАЗИ: Сваког 1, лана у месецу.

2 круне; ва Србију 2'/, дин.

Кад овај лист угледа света, навршиће св равно две године дана, како је остарели српски родољуб, Петар Кулић, трговац

и поседник из Сремске Митровице, пред

јавним бележником, у свом месту, исказао своју „Последњу Вољу.“

Та Последња Воља остала је до сад скривена и неопажена, бар нама није познато, да је изнешена на јавност у ком нашем листу. А значајнаје и по садржини и по тежњи, коју је овај нови родољуб истакао у њој. | -

Ми емо " овлашћени, да изнесемо на јавност садржину тога званичног "акта, те да прикажемо нашем свету жељу једног српског грађанина, који је рад, да још за живота учини расположење са својим лепим имањем од 150 хиљада круна, које је радом и трудом прискрбио, а није сретан био, да га преда на уживање породу и својој крви, него га, ето, намењује и предаје народу и његовој бољој будућности.

и ћемо да изнесемо прво сам акт у пуној верности његовој, па ћемо онда да та коментаришемо и да кажемо своје мисли 0 оном, што се смера учинити тим путем.

ЗАВУЖБИНА ПЕТРА КУЛИЋА.

Акт гласи овако: Број 128. (реперт) | Уредовни отправак.

За владања, Његовог ц. и кр. Апостолеког

Величанства Фрање Јосипа, првога цара Аустријанскога, краља Угарскога, Хрватскога, Славонекога и Далматинскога и т. д. у краљевини Хрватској, у граду Митровици, данас дне (145. петнајстога рујна, једну хиљаду осам стотина деветдесет девет (1899.) у мојој уредској писарни, пуковнијека улица бр. 4. у Митровици, дошао је пред мене Дра. Јосифа Фухса, одлуком кр. судбеног стола у Митровици од 18. вршња 1898. бр. 5040. гр. именованог заменика кр. јавног биљежника Милана Симуновића, мени особно познати господин Петар Кулић, тртовац и поседник из Митровице, те изјављује, да је вољан у биљежничкој Форми данас у записник своју последњу вољу очитовати, —

Са истим долазе особно ми познати пи способни сведоци г,г. Павле Боснић ц. кр. мајор и Др. Јован Панаотовић, оба из Митровице.

Ови ће по жељи господина Петра Кулића бити сведоци ове његове последње воље, —