Ženski svet

144.

вићеву. После овог поздрава захвалила се управитељица на поверењу изјавивши да ће уложити сву своју снагу, да оправда то поверење. Тиме је свечаност завршена и ова лепаи корисна српска установа ступила у живот,

> КЊИЖЕВНОСТ.

Г. Јован Ђ. Ћосић, учитељ сегединески, објавио је у нашим листовима, да је предао у штампу своје најновије дело: „Расматрања о беспрекидној (1 сопшпио) школској настави о Фономимичком методу и животопису Француског научењака Августа Грочселина“. Књига ће изнети око 10 штампаних табака, а вредиће 1 круну.

Ко се претплати на 10 примерака, добија, један примерак бесплатно. Претилату ваља слати на писца у Сегедин, (5ботову!- шела 7. 52.) Од чистог прихода наменуо је 107, С рпеком Учитељском Конвикту у Нов. Саду. Ко би желео, да му се име уврсти у књизи као претплатника нека то пријави најдаље за 4 недеље.

МОЛБА.

Јопе само мало мјесеци па истјече дозвољени надлежном влашћу рок за сабирање прилога, и ми ћемо имати да положимо рачуна о дјеловању своме. И ако одзив на прву молбу нашу није до сада био онакав каквом смо се могли надати,

опет зато, охрабрени православном и српском

свешћу браће наше, смијемо се надати, да ћемо у светом дјелу у недалекој будућности и успјети. Смијемо се надати, да ће се браћа наша, и у

друтим крајевима нашим, угледати на честите

Срое из Трета, који су поред богатог дара, и нарочити стални Одбор за сакупљање прилога саставили. Посао је тежак, али подузеће узвишено. Нека нас све једна мисао везује, једна жеља сакупља, нека нас једни и исти осјећаји одушевљавају, па ће чим прије, помоћу Божјом, заблистати часни крст на православном српском храму у Спљету. Боже дај!

Захваљујемо од срца свој браћи, која нам

прилоге своје до данас послаше; а надамо се, да нам и остала браћа наша неће помоћи своје ускратити, па их за то ево и опет лијепо молимо. И најмања жртва биће Богу угодна, а Одбор ће са захвалношћу сваки прилог примити и забиљежити. 5 У Задру, јула 1901. ово за градњу сроено-аравославне цркве у Спљету.

ка ~ | ЖЕНСКИ СВЕТ,

Бр. 9.

СРБИ И СРПКИЊЕ!

У Босни и Херцеговини има врло мало школованих Срба. Узрок је томе сиромаштина, која је завладала због столетних Немири и лошег управљања у тим земљама.

Сада нема у Босни и Херцеговини више од десет српеких кућа, које би могле школовати по једно дете, а да не посрну. — За школеку годину 1901./2. има 34 Србина из Босне и Херцеговине, који би учили велике школе, кад би имали са чим.

Ако Српетво не би хтело или не би могло помоћи тим младићима, да за времена постану спремни и одушевљени војници народни, они би наравно подлегли различитим неприликама, онда би од њих постали у најбољем случају немоћни посматрачи свега, што се буде збивало с њима и око њих.

Да то не буде, основали смо ово друштво,

До вас је стало, Срби и Српкиње, хоће ли ово друштво постићи потпун успех, или ће бити један богаљ више међу хуманитарним и родољубивим установама српским.

Нека прилаже свако, ко има иоле српске свести, свако, ко воли Српство и ко му жели добра. Нека нико не приложи много, али нека, свако даде по нешто. Ко не може дати више. од гроша, нека буде уверен, да ћемо лакше испуунити свој задатак с његовим грошем, него ли без њега.

Срби и Српкиње! Покажите у овој прилици, да озбиљно мислите о ерпској заједници и да желите напретка своме народу!

Друштво ва потпомагање сиромашниг Срба великошкољлаца из Босне и Херцеговине, Адр.: Млећ, 1. Шиуегаиће.

Беч, августа 1901. год.

Претседник :" Тодор Остојић, трговац.

Подпредседник : Перовођа :

Урош Круљ, мед. Александар Бабић, мед.

Благајничар : За ревивијонара : _Мм. Сарделић. мед. "Лаза Димитријевић, мед.

ИСПРАВАК.

У последњем 8. броју нашег ли ста на страни 115. у 22.. реду од горе у првом ступцу стоји: „Управитељица будимпештанског завода“ и т. Де а треба: ходмезевашархељског завода. Даље на стр. 116. у 11. реду од доле у другом етупцу треба да дође на крају реченице још реч: учи, те да буде потпуна реченица. Молимо ; да се ово исправи. Ур.

_ Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.