Ženski svet

160. - ЖЕНСКИ СВЕТ.

и то велика добит за напредак те мушке учитељске школе, која ЈЕ почела бројно опадати,

· особито, од како се подигла школа на четир го-

дине; али, нама се чини, да је с искључењем женског подмлатка из те установе учињена неправда, женској друштвеној половини, која је највише радила и највише допринела, да се алумнеум могао остварити. И за то се надамо,

да ће Добротворна, Задруга Сомборкиња, тра“

жити пута и начина, да се и женском сиромашном подмлатку, у тамошњој учитељској школи, пружи нужна потпора, јер и ако нам је стало до тога, да се повећа број мушких питомаца,

није нам никако на одмет ни женски учитељски

сталеж. Прва српска школа у Задру отворила се прошлог месеца и у њој се уписало већ 40 Српчади. Учитељица је г-ђица ава Подградска, која је примила и леџ и велик задатак, Нека | је сретно! ЈЕ ЗДРАВЉЕ.

Опеклине се брзо и без бола излече, ако се опечено место брзо умота крпицом, намоченом у терпентину, па се држи замотано један сат. Иза једног сата скине се крпица, па се опржено место још протаре глицеринским уљем. Другог дана нема на опрженом месту ни мехурића, ни ране. _

Прекомерно пиће каве. Жене и девојке, у Америци, у најновије време, силно пију каву (црну), па се код њих показују веома зле последице тога прекомернога пића: раздраженост (нервозност) и друге душевне и телесне болести. Сви лекари, у Њу-Јорку, устали су одЛу: о против те зле навике, па чак настоје да, се створи законски чланак, који ће забрањивати злоупотребу тога, пића.

КЊИЖЕВНОСТ.

Изашао је из штампе „РА Д“, српски народни велики календар за годину 1902. Издање „Рада“, деоничарског | друштва за издавање српеких књига и новина у Руми. — Календарски део израђен је најбрижљивије. Нарочито су унесени и Срби и Словени свеци, које наш народ светкује. Изнете су пасхалије, које су за свештенике, учитеље и појаче врло потребне. Има, расправа о хришћанским календарима, па и о

• најновијем предлогу за попђавк календара. Ј Ј ред

Пољопривредни календар израђен је веома оп-

Бр. 10.

ширно и прегледно од Ђоке Михајловића. На место „знаменитих година“, има у овом календару два чланка : „О знаменитим догађајима светским“ од професора М. Ђ. обоје допуњено.

Има бројних података о Србима и забележене су еве црквено-школске автономне власти у карловачкој митрополији, као и православне црквене власти у земљама где Срби живе, Вашари, Поштанске и Брзојавне тарифе, Таблице за биљеге и. т. Д.

У садржини има доста велик број чланака: из лепе књижевности, има чланака из политике, из историје, из пчеларства, из народних обичаја, из животописа, о воћарству, о автономији, о васпитању, описано је виноградарство и подрумарство. Све слике протумачене су опширно.

Овогодишњи календар „Рад“ је штампан на Финој хартији у Формату највећих наших календара, а износи осим огласа 11 штампаних табака. Цена му је 1 круна — 1 динар и 20 пара дин. Препродавци, који узму већи број календара, имају 88%, рабата или сваки трећи календар. Но, поштарину плаћају они. Са поруџбинама се треба обратити на Косту Леру, главног повереника деон. друштва „Рада“, за издавање врп. књига и новина.

Изашла је У. свеска Летописа Матице Српеке за 1901. годину. Цена је књизи 1 круна а може се претплатити код матичиних повереника или у благајни Матице Српске у Нов Саду. „Ручни Рад“, илустровани педагошки лист, излази у Београду ТУ. год. Власник и уредник Ј. Миодраговић, професор. Изишао је 7. број за септембар с лепим садржајем. Лист излази једанпут месечно, на целом табаку, а цена му је три динара годишње. Препоручен је од Главног Просветног Савета и министарства. просвете за све школеке књижнице.

Нови листови. У Земуну је почео прошлог месеца 0. г. да излази нов српски лист „Исток“, Власник и издавалац листу је г-ђа Д. С. Пајића а одговорни уредник: Др. Влада Николић. Лист ће се бавити политиком, просветом и материјалним интересима српског народа у опште, а нарочито оним делом у Троједници. Цена му је 16 круна на целу годину. — У Тур.

__Кањижи почео је такође недељно да излази: „Банатски Гласник“, лист за друштвене,

просветне и привредне прилике. Власник и издавалац је Александар Сеђаков, а одговорни уредник: Жарко Содић. Цена му је 8 круна годишње.

Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.