Ženski svet

Оро. ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 4.

> о. <= | омео ке до 6 од

Се ГЛАСНИК. <=

АЕ а с Кано о би О А

Кнежевић Мирко верио се с г-ђицом Наталијом | Констаттаиновићевом, Ћерком пуковника, Александра Константиновића, блиског сродника, владајућег дома Обреновићевог. да овај високи пар вели се, да су примерне лепоте. Венчање још није заказано, али се држи, да ће бити на, Цетињу маја ил јуна месеца о. г. Нека је сретно високим младенцима !

Одликовани. Највиша заштитница друштва „Црвенег Крста,“ Њено Височанство Марија Валерија, послала је диплому признања, са својеручним потписом председници Филијале овог друштва у Нов. Саду, госпођи Софији Лазе Дунђерског, за њене заслуге око напретка тог друштва.

Високопречасни г. Др. Георгије Летић, архимандрит и професор богословије, наш сарадник, одликован је од краља српеког Александра, орденом ев. Саве ПШ. степена.

Г. Др. Влада Деметровић, вел. капетан новосадске вароши, одликован је признањем кр. уг. министарства земљорадње са ревносног заузи-

мања му за остварење благајне државо-газдинске за раденике и чељад.

Честитамо свима овим на одликовању !

Прилог Лазара Дунђерског. Наг велепоседник новосадски, г. Лазар Дунђерски, приложио је 1000 круна „Привреднику“ на потпору оних младића Срба, који се одају трговини и занатима, а 1000 кр. приложио је девојачком интернату у Загребу и обрекао, да ће тим целима сталне прилоге давати сваке године. Хвала му!

„Неувели Венац.“ Под тим насловом основала је, Доброшворна Задруга Српкиња у Срем. Карловцима у својој овогодишњој редов. глав. скупштини, један Фонд за добротворне цели а намера јој је, да одврати наш свет од бесплодног издавања новца на посмртне венце, које се од скора увукло са запада и у наш свет. Ко жели дакле, да учини помен свом милом ком покојнику, учиниће му млого трајнију и већу задужбину, кад намењену своту за венац приложи у овај Фонд „Неувелог Венца,“ те ће тако задружномдесницом потпомоћи које сироче и сиротицу и стећи и својој и покојниковој души места у божијем рају. На овај леп пример могле би се угледати све наше задруге.

Народна кујна у Панчеву. У нашем прошлом 8. броју донелисмо белешку'по „Грађанину“ панчевачком, да се тамо. основала сиротињска кујна, из које су уживали изнемогли старци и старице и до 180 школске деце бесплатно ручак, али емо додали, да се „Грађанин“ тужи, да су Српкиње тамошње у том доброчинству слабо учествовале. -

Са поуздане стране добили смо на то ова обавештаја :

„Народма кујна постоји у Џанчеву већ од више година и Срби се с почетка лепо одазваше прилозима овој хуманитарној установи. Наши свештеници посећивали су од времена на време „Народну Кујну“ и настојали су, да се српска деца пристојно владају и да се пре и после ручка прописано Богу молс. Тако је то било све до лане. Прошле године секретар друштва, учитељ Ламбрехт помеша децу без разлике вере, забрани српској деци, да се моле Богу на језику своје цркве и присили их, да науче молитвице на мађарском језику. Тај поступак изазвао је огорчење међу Србима и ерп, православно парохијско звање обрати се званично уграви „Народне Кујне“ с молбом, да се нашој деци дозволи, да се Богу моле на језику своје цркве. Управа „Народне Кујне“ просто одбије ову молбу, па и не извести о томе српско парох. звање.

То су разлози, са којих су Срби и Српкиње ове године слабо учествовали у пралагању на „Народну Кујну.“

Похваљујемо ревност парохиј. звања и одобравамо поступак Срба и Српкиња.

Мађарско девојачко друштво. Девојке, Мађарице из Будапеште, основале су своје друштво за добротворне цели. У суботу 3. (16.) марта 0. г. имале су у Редуту своју прву скупштину под председништвом г-ђице Илоне Бек пл. Мадарас, где су закључиле, да потпомажу сироте девојке, из вароши, које не могу себи да нађу зараде, те да их испомажу, док не дођу до зараде. Председница је у свом поздраву уз бурно пљескање изјавила: Ми, који смо судбом за цео век збринути наградом, дужни емо, да се побринемо за своје сестре, које су лишене те благодети.“ У друштво се уписало 1280 девојака и имају већ скупљено 6000 круна.

~