Ženski svet

Бр. 4.

+ Ана Вучетић, рођ. Пиварски. У четвртак, 1. (20.) марта о. г. предадосмо матери земљи, на алмашком гробљу, уз велико саучешће нашег и страног света, земне остатке добре и примерне матере наших одличних синова: дра Илијеп Живка Вучетића. Старица је проживела лепи удобан живот, од пуне 82 године, под топлим закриљем свога љубљеног сина Илије, и његове добре супруге Марије и чедне унуке Зоре, те је до последњег часа благовиљала ручице, које су је неговале. Беше позната са своје благости и доброте, а поштовава са своје смерности и љупкости. Нека је Бог прими у рајске насладе!

ЖЕНСКИ СВЕТ. 68.

+ Персида Јовановићка. Наш вредни скупљач претплате г. Л. Л. Јовановић, умировљени брзојавни чиновник из Слав. Брода, изгубио је 15. марта о. г. своју верну супругу Персиду, која је ступила била у 68. г. живота, а увек живо пратила нашу књижевност. Лака јој била црна земља ! |

+ Евгенија Крестићка рођ. Кенгелац, једна од најстаријих чланица и одборница сегединске добротворне задруге Српкиња, преминула је 4. (11.) марта о. т. Иста задруга издала је у знак поштовања и признања свога посмртни лист. | Лака јој црна земља била!

> о 565 о о ке (6 0 од ~

о БЕЛЕШКЕ.

57 46202 52 76

ПРОСВЕТА.

У Ади је отворила српека, православна, цркв. општина своје вероисповедно забавиште и српску читаоницу. ј.

Угарска. Кр. уг. министар богочасти и јавне наставе, г. Јулије Влашић, издао је наредбу, да се поред државних основ. нар школа оснивају омладинске задруге, за младиће од 15—20 тодине с том намером, да се тим друштвима поеле школског доба држе популарна предавања преко зиме и иначе из круга оних наука, које су учили у осн. нар. школама. На тај начин мисле се одржати ти млади људи од похађања биртија и рђавих друштава, а да се међу њима негује сношљивост и љубав према државном језику, јер треба знати, да су државне школе посејане понајвише у оним крајевима, где су немађарске народности на окупу.

Овим поводом могли би и српски учитељи.

и свештеници оснивати таке задруге међу ерпском омладином, па да ју чувају од зла и упућују на добро, а поред тога, да је одушевља. вају за српске идејале.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Лепак за пећи. Узму се 2 дела чисте пилотине, помешано са једним делом сувог туткала. На то се успе јаког сирћета па се дотле меша и гњечи, док се не изједначи тако да се не распознаје једно од другога. Таки лепак одолева и ватри води и може се употребити не само за пећи него и за парне казане.

Да спасеш коње из ватре. Коњи обично неће ни да макну из стаје, где ватра букне, јер

% хе) а

а им пламен очи засени. Да се тому доскочи, треба им бацити преко главе вунен покровац или мокру врећу, да не виде пламен. Но кади кад поможе и ово: Коњи се оседлају или им се метне 'ајам, према тому да ли су коњи за јахање или за вожњу, па се онда изведу из штале. Коњи већ по навици иду напоље, јер знаду и они, да морају напоље, кад се опреме. За сваки случај добро је и ово знати, па у невољи и употребити. :

Остављање парадајза за зиму. Неки почињу ' остављати парадајза за зиму како овај почне доспевати, но то рђаво раде, јер тај први парадајз није добар за зиму стога што још има у себи киселине, те хоће да се поквари, а И. ако се не поквари, он није пријатан за јело. Парадајз треба метати за зиму крајем августа и у почетку септембра, и то треба бирати потпуно зрео, а то је онај затворено-црвени парадајз. Тај парадајз треба по сухом брати и оставити на сунцу да мало провене, а затим га спремати за зиму.

Против муха у собама. Свако зна и Пн добро како су досадне мухе у кући и у еобама за врућих летних дана. Ко хоће дакле да протера мухе из соба, нека улије у плитке тањире ловорикова уља и метне их у собе. Мухе не могу да подносе мириса тога уља, па беже из соба. Ловорикова уља може се добити у лекарнацама (апотекама).

Мрље од мува на позлаћеним оквирима отклањају се најлакше, ако се мека крџа замочи у смесу од пола воде, пола шпиритуса ; тиме се тадамрље лако обришу и одмах чистом крпом осуше.