Ženski svet

Бр 12

ЧИТУЉА.

арсена “ | + Марија Милаш: | Уваженог богословског

(тета НЕа . књижевника и врлог црквеног јерарха, преосвештеног спископа далматинског, др. Никодима Милаша, задесила је тешка жалост. У четвртак 21. 0. м. рано у јутро упокојила се је, послије кратке 60лести, у дубокој старости његова врена мајка Марија, која га је свом њежношћу своје материнске љубави као узданицу своју неговала, васпитала и цркви и пароду поклонила. Божја је воља хтјела, да ова угледна и одлична старица испусти евоју побожну душу у наручју својих најмилијих баш у свитање овогодишњег празника Ваведења, кад је имала да слави свој имендан а уједно и 88. рођендан. Бијаше она не само узор мајка него и узор домаћица, какве се данас ријетко налазе, која се је до пошљедњег часа живота свог једнако бринула о кући својој у спископском двору, и ушљед тога високопоштована, како од преосвештеног вина и љубљене кћери, тако и од унучади и све околине. Бијаше врло побожна. хришћанка и срцем и душом одана еветом православљу, а уз то ватрена Српкиња, која је свој народ одушевљено љубила и његовом се добру и напретку радовала. Српска виротиња изгубила је у њој заштитницу и покровитељицу, јер је покојница помагала сиротињу, гдје јој се год давала прилика. Она је била најстарија чланица добротворне задруге задарских Српкиња све од мостанка њена, и није ни једну прилику пропустила а да је не препоручи своме преосвештеном сину, којим се данае задруга по-

ЖЕНСКИ СВЕТ.

187,

носи и поносом њега истиче као највећег добротвора евог. Колико је покојница била љубљена и поштована свједочи оно опће и искрено саучешће којим је при погребу ожаљена. Спровод јој је био управо величанствен. Свечаном опијелу и спроводу присуствоваше Његова Преузвишеност госп Намјесник барун Хандел с поглавицама, евих цивилних и војничких власти уз представнике разних мјесних друштава и велико мноштво штоватеља, пријатеља ги знанаца без разлике вјере и народности, који су еви приступили једним осјећајем, да покојници укажу заслужену пошљедњу почаст. И добротворна задруга Српкиња учествовала је спроводу тим, што је у знак жалости своје за изгубљеном на вијекове милом задругарицом одредила, да је четири чланице поред одра допрате до гроба, а на самртни одар положила је и један диван вијенап у име признања и поштовања. Саучествујемо у големој тузи преосвештеног госи. епископа, Никодима и молимо се Богу, да прими џокојницу у евоје рајске насладе.

4 Милева Петровићка. Камерална, Ми ит (Хрватска) имала је вазда добрих и одличних Српкиња. Међу тима је била и Милева Петровићка, која се упокојила 10. новембра о.г.у цвету младости своје, у 22. живота а 11. месецу брачног живота. Вечан јој спомен!

+ Пера П. Ђорђевић, члан академије, саветник и председник књижевне задруге у Београду, упокојио се 18. новембра о. г. Човек заслужан за књигу и просвету. Слава му и вечан спомен!

о 6

ПРОСВЕТА.

Сомборска учитељска школа има-ове школ године уписано у мушком одељењу 102 ученика, а у женском одељењу 187. Међу овима има 6 ученица рим. кат. вере. Мушки су сви православне вере.

Уз мушко одељење завела је тамошња Добротворна Задруга Српкиња ђачку кујну (алумнеум, у којој добијају 40 ученика доручак, ручак и вечеру и то: 1 бесплатно, 5 уз месечну плату од 6 кр., 1 ученика уз месечни доплатак од 10 кр., а остали по 20 круна месечно. Надзор води проф. и перовођа задружни г. Ј. Радић. Ред је изврстан.

Општи српски учитељски збор. Крагујевачки

БЕЛЕШКЕ. 0 | =

зобер о

учитељски лист а доноси предлог, да, се идућег школског одмора сазове у Београду општи учитељски збор свију учитеља и учитељица Срба из свих крајева и да се на том збору утврде општа васпитна правила, како да се очува и одржи духовно јединство и сродство међу омладином српском, и како да греје груди учитељске једна мисао и води једнака тежња у њиховом просветном раду. Мисао је лепа и ми ју прихваћамо и препоручујемо. 0 КЊИЖЕВНОСТ.

Нов лист. У Вел. Кикинди почео је од октобра месеца о. г. да излази нов недељни лист, под насловом; „Народни Гласник“, лист за народни