Ženski svet

Бр. 8.

ожалио је још као учитељски приправник пакрачки 1901. г. свога верног друга Константина

Васића, приправника П. године у песмама, које | је ђачка дружина те школе „Караџић« издала.

под горњим насловом и продаје по 40 потура комад, а чист приход намењен је подизању споменика горњем покојнику.

Препоручујемо ово делце ђацима, ради ове. лепе и племените цели, а уверени смо, да ће.

тужни одјеци за добрим и верним другом и њима измамити сузу жалосницу, као и нама. Косова Поља, који је пошао у далеки свет, да прикупља знања за своју несретну отаџбину, па у борби тој и погинуо, далеко од своје мајке

и бабајке, заслужио је, да му ороси гроб и |

наша суза.

— Изашао је 1. број новог дечјег листа у Сарајеву, који носи наслов: »Илустровани Мали Свијет“. Излази крајем сваког месеца у великом облику на два штампана табака, а цена му је за целу годину 4 круне. Први број је лепо уређен и надамо се, да ће наћи лепа одзива у оном свету, коме је намењен.

— Књижевни оглас: (0 књизи из науке о здрављу. Мото: „Упаљена свећа меће се на узвишено и видно место, свима светли“ (слободан цитат). Исус Христос.

Госпођо, Господине! Написао сам и штампао књигу: „Материнсшво и ошок ногу“, која је нарочито намењена женама, родитељима (који имају женске деце) и мужевима.

Садржина ове књиге спада у декокруг популарне медицине; обухвата једну озбиљну болест, која на 35 случајева бремености долази једанпут. Болест коју она расправља, није ни ретка ни изузетна у нашем друштвеном животу.

Они, који ову књигу набаве, прочитају и по њеној се садржини буду управљали, претвориће могућу опасну болест у здравље, и то не једнога, већ два живота у један и исти мах — живот матере и детета.

Она није писана нејасним језиком, страним називима и тешким техничким изразима, него је написана јасно и разговетно српски тако, даћеје лако разумети, добро ехватити и запамтити онај, који је уредно свршио бар први разред основне школе, а није заборавио српски читати. Њу ће радо и с великом коришћу читати они,

који су свршили све факултете (а нису по.

струци лекари). Они, који ову књигу буду купили, нарочито се умољавају, да је никад не дају својим при-

ЖЕНСКИ СВЕТ,

А син.

да сви лепо виде и да.

41

| јатељима и познаницима на „зајам“ и„прочитање,“ | А зашто То ће сазнати из садржине.

Књига је штампана у Формату обичне осмине, а цена јој је један динар. Ко пошље новац за десет књига, добиће једну на дар или динар у у новцу. Џет стошина (500) комада од књиге намењене су да се поделе сиротим породицама. Из Београда ће се сиромашни обраћати лично писцу, а остале породице ван Београда нека пошљу поред своје тамне адресе и једну поштанску марку од 10 пара дин. за поштарину па ће књигу примити бесплатно. (Превара није допуштена ; ко се у томе ухвати изнеће му се име на јавност.)!

При вашем одлучивању да ли да жртвујете или не, један динар за ову књигу, имајте на уму: „Кивош једне мајке и једног детета вреди више од једног динара Ко књигу ову купи, неће се никако кајати, ко не купи може се горко кајати. Од овог двога, сваки нека бира оно што му се више допада.

Књига се може добити у писца и у свима главнијим књижарама у Београду. Штампа је лепа и без штампарских грешака, а хартија је Фина.

Пошто ове књиге није штампано много комада, то, ко је жели имати, нека не оклева са поруџбином.

Књижарима 25 од сто за готово.

81. јаруара 1908. год. Београд. Др. Св. В. Марковић лекар. „Теразије“ бр. 36.

Браћа. Под овим насловом изишла је божићна прича у књижици, коју је испричао г. Јово В. Васиљевић, а штампала штампарија М. П. Павловића у Вршцу 1902. г. — Цене нема означене. ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Г.г. Каменко и Паја Ј. Јовановићи, уважени књижари Панчевачки поклонили су добротворној Задрузи Српкиња панчевачких, сваки по 100 Круна. Овим поклоном постала су поменута господа, у смислу задружних правила, добротвори наши. Добротворна Задруга ова изриче им и овим путем, на том родољубивом дару, најтоплију захвалност,

Из девете редовне главне скупштине Добротворне Задруге Српкиња Панчевачких, држане 9, (22.) Фебруара 1903. године.

Душан Радуловић, Милеса В. Ћурчин,

парох, перовођа, - председница.