Ženski svet

Бр. 7. ЖЕНСКИ СВЕТ. 101.

Темишвар.

Темишварска доброшворна задруга источноправославниг Срикиња одржала је 20. априла (3.

маја) 1908. своју редовну главну скупштину. У истој скушштини обновила је избором своје часништво и одбор свој. За председницу изабрана, је досадашња заслужна председница јој: гђа Јулка, С. Димитријевић, за потпредседницу досадашња заузимљива, потпредседница г-ђа Будимка ШтумФол, за благајкињу: Софија Берића, за одветника : др. Светозар Димитријевић, а за перовођу: Душан Берић. У одбор изабране су гђе: Марија Новаковић, Софија Дамјановић, Катица Ненадовић, Ферика Ненадовић, Марија Јовановић, Марика Лазаревић, Марија Нађ, Марија Котоц, Анка Калиновић, Мила 'Терзина, Јулка Вукомир, Јелена Арновљевић, Милица Крајован, Милева Мучалов, Даница Белеслијин, Марија Долта, Катица Чермак, Драга Лацков, Марија Поповић и Олта Павловић. Избор часништва као и одбора важи по друштвеним штатутима три године. У истој седници поднео је управни одбор свој извештај о раду друштвеном у год. 1902. Из истога извештаја бележимо ове важније подалке. -

Задруга је отпочела свој рад 29. маја (11. јунија) 1902. год. Крајем 1902. имала је задруга 11 почасних чланова, 5 чланова оснивача и 66

чланова потпомагача. Задруга је имала свега 82 члана. У току године 1902. придобила је задруга

4 члана потпомагача (Јелена Рада, Тинка Николић, Анастасија Љота и Вида Јовановић) а изгубила је смрћу 1 члана оснивача (Марија Стојановић) и 4 члана потпомагача, (Јулијана Станић, Јулијана Ристић, Јулка Гавриловски и Софија, Каменовић).

Од 23. фебруара (8. марта) 1902. до 20. априла, (3. маја) о. г. држало је друштво 9 седиица које екупштинских које одборских и решило је око 50 разних предмета.

У год. 1902. изабрала је ова задруга Њ. Св. господина Георгија Бранковића патријарха, за почаснога члана, који је ово чланство примио и као уздарје припослао овој задрузи 100 К

Некадашњи члан потџомагач ове задруге пок. Јулијана Станићка оставила је след заузимања председнице ове задруге 200 К благајници ове задруге.

У току те године изабрана је и срп. прав. темишварско-градска црквена ошштина за по-

часнога члана,те је ова учинила прилог од 100 К у корист ове задруге. Задруга је изгубила свога одличнога почаснога члана покојнога барона Федора Николића, који је својим даром од 200 К пре више година положио темељ овој задрузи. При свечаном укопу тога покојника заступала је достојно ову задругу многобројна, депутација И у овој години вршила је ова задруга самарјанске дужности човекољубља, делила је потребитим; њени чланови посећавали су тешко болестне, и носили тамо прилоге у новцу, чинила је своју дужност, коју јој налажу обзири на местне прилике, те је учинила свој прилог на местну народну кујну. Но најтоплије и највећма пригрлила је ерцу овдашњу сиромашну ерпеку школеку децу. На одело и обућу за исту утрошила је око 500 круна, а оденуто је у два маха, за божић и за врбицу — око 60 мушке и женске деце.

На потпору културних установа утрошила је 120 К, а на милостињу 68 К.

Одбор је за умрле чланове ове задруге приредио парастос 9. (28. марта) о, г. и решио је да се тај парастос сваке године даје. При том парастосу чинодејствовао је почастни члан ове задруге протојереј Јован Новаковић, на чему му се и овом приликом изриче благодарност.

Најсјајнији успех ове задруге је беседа, коју је задруга приредила била 25. јануара (1 Фебруара) о. г. у просторијама варошкога редута, на којој се искупили осим српске публике. из места и са стране сви врхови местних војничких и грађанских власти. При погледу на онако сјајну публику могао је човек помислити да се налази на српској забави, каква се могла приређивати јоште пре 50 година, када је јако и многобројно било ерпско друштво, али којега је сјај у данашњем времену на жалост врло потамнео.

На тој беседи приказала је задруга и страној публици један делић српске културе, те је публику потпуно задовољила.

Од приказивача припада палма гђици Зорки Петровићевој из Вршца, а не мање племенитој госпођи и дичној СОрпкињи Даници Богдан из Вел. Кикинде. Гђица Петровићева је својим умил-