Ženski svet

_ 48. ЖЕНСКИ СВЕТ. бр. 8.

ЧИТУЉА.

+ Меланија Вукићевић. Џашег/уваженог књижевника И педагога, т, Николу ТТ. Вукићевића, умировљеног управитеља српских учитељских школа у Сомбору, задесила је голема несрећа Његова верна љуба и пратилица Меланија, напрасно се упокојила 18 (26.) јан. о. г. у 68. г. живота“ свога и оставила просветног раденика да у старим данима проводи самохрани живот сад баш, кад би му највише требало неге и разговора. Надамо се, да ће његова добра децај покушати све, да му олакшају судбу, а ми ћемо се молити Богу, да прими добру душу, ове драге покојнице, у своје рајске насладе.

т Марија Ђуревица. Последњег дана месеца децембра про. г. упокојила се у Куманову у Старој Орбији Српкиња Марија Њуревица, која је све своје имање од 600 тур. лира завештала српској православној цркви у Куманову, а пред издисај још 125 тур. лира да се отуда подигне на њеном кућишту ерпека митрополија и српска, основна школа. Слава јој!

т Даница Сивчев. Одборница Добротворне Задруге Српкиња у Тур. Бечеју "Теодора Сивчев и њен супруг и парох Партеније, изгубили су милу ћерку своју Даницу у (. години. У тузи њиховој учествује и одбор те задруге и моли Бога, да утеши родитеље у срећи друге им деце, а малој Даници нека Бог подари рајско насеље !

Т Јелка Милутиновић. Добри родитељи панчевачки: Каменко п Даринка Милушиновић изгубили су на Богојављење своју мезимицу Јелку у цвету младости, у 18. години! живота, која је дичила породицу и певачко друштво, коме је била члан. Губитак тај ожалоетио је широк круг пријатеља и познавалаца њених и родитељских, изазвао је саучешћа у свем грађанству пцанчевачком. Бог да ју прости!

т Божидар Лујановић. Млад и угледан Србин, ц, и кр. надпоручик у 5. пешачкој џуковнији, једини син удове Олте Лујановић рођ. пл, Видак и једини брат сестара: Наталије и Сиде учитељица вел.-кикиндских и Јелке Лујановићеве, учитељице ерп. више дев. школе у Нов. Саду, испустио је 13. (28.) јан. о. г. своју племениту душу, после дуге и тешке болести у наручју своје мајке и својих сестара, које су га љубиле више себе. Погреб је био величанствен, баш као штто приличи тако красном младићу. Вечан му спомен!

нашег многозаслужнког .

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Овдашња јеврејска омладина приредила је децембра месеца прошл. год грамофонски церат за добротворне цели. Од чистог прихода, шето је том приликом утекло, уступила је та омладина потпиваној задрузи 55 крупа за набавку одела сиротој деци. Особље овд. трговца Фишера дало је оној задрузи од приређене забаве 25 круна, на чему се топло захваљује

У Новом Саду 31. дец. 19083. (18. јан. 1904.)

Одбор Добротворне Задруге Српкиња. ПРИЈАТЕЉИ ЛИСТА.

Г, Петар Кулић, народни добротвор из Митровице, поред свог листа, претплатио је јоти четир примерка, које емо наменули српским школама : у Скопљу и Солуну, Јовану Митровићу у Сара-Кени и- ученици овдашње срп. више дев. школе : Зорки Васиљевићевој.

Г. Јован Обрадовић, умировљени царинарски пријемник у миру из Гор. Карловца, претплатио је поред свог примерка још два за две добре ученице овдашње ерпске више дев. школе, у

кон-

- спомен своје незаборављене кћери покојне Зорке

Обрадовић учитељице, које смо наменули ученицама овдашње срп. више дев, школе: Стакићевој пи Драгиња Јовановићевој.

Персида Р Стефановић из Бос. Крупе, платила је за себе и за једну добру ученицу овдашње ерп, више дев. школе, који се даје Емилији Михајловићевој ученици ЈУ. раз,

" ПРЕТПЛАТНИЦИМА.

Поред свег тогп, лао смо у два тоследња броја нашег листа изјавили, да је преттлаша за 1904. гт. поскочила на 3 круне (3 | ДИН.) ааак нам многи послаше само по 2 круне за ову годину. Молимо, врло лето, да нам сви ти пошљу још то 1 круну, да не буде доцније забуне кажве. „Листа је зато скупљи, што је повећан са пола штамтана табака, као што Ће се свако уверити. :

Молимо још једном све наше пријатеље њ читаоце, да се тожуре са треттлалаом, и да трепоруче лист својој окољити.

Ако ко не чува лист, молимо, да нам на наш трошак тошље 1. број од 1909. г. тражи се, а немамо па једног примерка.

Тинки

Нови Сад, 1. Фебруара 1904.

Уредништво.

Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.