Ženski svet

192:

Слава или крсно име. Наша уметница гђа Б. Вукановићка, супруга српског сликара и проФесора у Београду, г. Ристе Вукановића, која је ученица професора Дефрегра из Минхена, насликала је лепу слику „славу или крсно име.“ Слика је та била изложена у Минхену у изложби „ОТазрајазј-а“, где се износе слике само од потпуно уметничке вредности. Ту је слику умножио у олеографији наш познати растуривач српских слиха, г. Петар Николић, из Загребм.

Слика је широка 68 см. а висока 55 см. без оквира. Оквир је леп и позлаћен, а широк је 12 сем. Цена је слици с оквиром заједно:28 К.

Уз елику је изашла и књижица од г. Буде

_ Будисављевића, познатог публицисте, у којој се

описује значај креног имена у нас Срба и обичаји, који су везани за ту славу, а која се уз слику разашиље,

Слика представља сеоску кућу у Шумадији, која слави славу. На столу је свечарски колач, свећа воштаница, вино. На зиду испод евечарске иконе гори кандило. У собу улази Србин Шумадинац и честита славу. На другој страни су гости, што су пре дошли. Ћерка домаћинова у лепој шумадијској ношњи, двори гошћу са слатким, а поред њих весело ћеретају двоје младих и уз њих седи старији човек и пуши цигаретлу. Цела слика чини леп утисак на гледаоца, јер је склад у деоби светлости вешто приказан. Препоручујемо ову слику као украс за српске домове, која ће нас потсећати на оне обичаје, који су својствени само Србину и серпској породици, а ово је прва слика, коју је ерпска женска уметничка рука пружила као украс српској кући.

ЈАВАН РАЧУН

"о венчићу Добротворне Задруге Српкиња Карловкиња, држаног 5. маја 1904. године.

Примање : 1) добровољни прилози .39 К 40 п. 2) улазнице 6 ИСО

Свега 856 К 60 п.

Модавање - · . <=. - = с: . об. 54 А о ВАСЕ о

Добровољне прилоге приложише: Ло 6 КЕ: Гђа Милева удова дра Гојковић. Ло 4 К: Г. Јован Станковић Џо 3 КЕ: Г. Марија др. Михајловић, Јелена Јовановић и синови. Го 2 Е: _ Гђа Јелена удова Лазић и син, Даринка Шајковић, Јелена удова Костић, г. Марко Поповић, Ђура Торер, Јован Вучковић, ректор богословије, Никола Максимовић. По 1 К: Гђа Јелена удова, Вуцелић, Марија Јовановић, г. Паја Марковић,

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр, 8.

Моја, Клисарић, Шаца Николић, Коста Милошевић, Др. Лаза Поповић, Васа Вујић, Стева Вујић. По 40 п: Вишковић, богослов.

Свима овим племенитим приложницима као и свима посетиоцима забаве, изриче се овим путем најтоплија захвалност.

У Карловци, 1. августа 1904. год. Ружица Вујић, Милева удова Гојковић,

благајкиња. председница.

ИСПРАВАК.

У последњем броју нашег листа изнесено је код белешке „Са велике забаве у Нов. Саду“ на стр. 162. да је примила за Добротворну Задругу Српкиња Новосаткиња г-ђица Милева. Косировићева : 16412 Круна, а треба да стоји: 195:87 К, што се овим исправља.

ОДГОВОРИ.

Г. И. И. Цариград Примили смо рукописе ; хвала Вам на пажњи. Употребићемо у току ове године. Поздрав !

М..а — Госпић Молимо, да се пуним именом јавите, јер не можемо узети одговорност за ствар, коју нам шаљете.

М. М. Р— село. Мисао је лепа у приповетци, али не владате добро језиком. Читајте више лепе српске приповетке, да научите боље језик, па се онда упустите у самосталан рад.

ОГЛАС.

Издавачка Књижарница Пагера ч Кисића у Мостару, јавља српском православном народу у Босни и Херцеговини, нарочито српском православном свештенству и српским православним црквеним општинама, да је ступила у везу са Симом Вукојевићем, сликаром светих икона, који је своје студирање отпочео у Фијоренци (Италији) а довршио у Кијеву (Русији) у чувеној

· „Печерекој Лаври“, те прима наруџбине за израду

светит икона, како за поједине, тако и за цијеле иконостасе.

Израда је икона на платну, масним бојама, у строго православном, византијско-руском стилу, а по признатим руским оригиналима.

Цијене су иконама врло умјерене, тако, да може конкурисати и оним, које се раде у чешкој, а добијају преко Николића у Загребу, Ивковића у Новом Саду, и др. а које у строгом смислу не одговарају духу православне цркве.

Сваку икону, коју Вукојевић изради, подноси духовној цензури на одобрење, те са потврдом исте разашиље.

Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.