Ženski svet

196. 7. ЖЕНСКИ СВЕТ. Бе. 9.

културни развој и стање српско. Да би могла упоређивати, добро би јој дошло и знање и познавање Словенства, а већ светску историју мора учити у школи.

Руку под руку са познавањем народне прошлости иде познавање вере, православља. Млада Српкињица треба своју ве: ру да позна из темеља, — ако хоће да разуме ону народносну величанствену борбу толиких векова, а онда ће је ценити и поштовати као свети аманет својих дедова. Таква Српкиња неће никада бити а Ја Хелена,.,. Филистарска побожност и силне молитве су излишне, јер би тиме добили злоглаени језуптизам, — сачувај нас Боже те куге!

Појање такођер треба знати. Ко нема прилике, да научи више појања, тај не може проникнути оног даха топлог и чистог осећаја, који провејава наше прквене мелодије.

„Без познавања свога народа сваки је говор о родољубљу празна слама,“ — вели чувени педагог Дистервег.

Најжешћи противник п прогопилац Срба био је покојни писац „Омрти Смаилаге НИНА. « који је једаред рекао : „Моја љубав — моме народу, — моје поштовање свима народима.“ — И ако је он — против своје девизе — у пракеп Србе прогонио, ове његове речи би представници нашег народа — нарочито просвете — требали да — уз међусобну елогу, које ми Срби на жалост никада доста немамо, — метну на своју заставу, па дед: ко може више да ради и помаже, а мање да обећава и приговара !

У то име желим новом васпиталишту сретан успех !“)

18. јула 1904. год. С. Вера М. К.

>

ЈУГ-БОГДАНОВ ДОМ.

мМреложрама лтз јужшамчше српоже сталјрике. ПНЕ Пригодан комад за позоришни приказ о српским светосавским беседама. Намењено српским певачким и дилетантским позоришним дружинама.

ЛИЦА: Југ Богдан. Војин, Петар, Никола, Момир, Дамјан, Богић, Богдан, Радивој и Бошко,

Југовићи

Југовића мајка.

Милица, потоња царица Лазарева,

Мара, после љуба Бановића

Секуле

Јелена, после љуба Страхињића

Бана.

Лазар Лрипчевић Хребељановић, властелин у двору пара Душана.

Никола Алтомановић Војиновић, обак Немањића и

" Сестре Југовића | Вукашин Мрњавчевић, жупан прилепески — посланици цареви.

Хорег, хор, вратар, дворани, слуге и дворкиње. Догађа сео Светом Сави пред Душанов полазак на Цариград.

Ри З ОР.

СВЕЧАНА ДВОРАНА У ДВОРУ ЈУГ-БОГДАНОВУ У КРУШЕВЦУ.

Дини ДВОРАНЕ Стон столице, у ЗАДЊИМ УГЛОВИМА ТАКОЂЕР ПО ЈЕДАН МАЊИ Сто. НА СРЕДЊИ Сто ЈЕ ПОЛОЖЕНА ЛЕПА НОВА ВЕЗЕНА ЗАСТАВА. П О ЈЕДНЕ М ДРУГЕ СТРАНЕ ВРАТА. 1. ПОЈАВА. Милица, МАРА и ЈЕЛЕНА. (Стоје око заставе и намештају траке на њој.) Мара:

Ах, како ће се радовати мајка,

кад види дивни овај рукотвор !

Од миља ће те благосиљати

По триста пута, драга Милице —

А срећу нови мајчин благослов.

5) Пустили смо у лист ове мисли наше сараднице, да се види, како и наше одличније Српкиње суде о новом српском васпиталишту у Будимпешти. Ми смо уверени, да се том новом васпиталишту обрадовала многа српска мати, јер ће имати где, да склони своје женско дете, које хоће да обравује у вишим наукама и вештинама, само би ваљало, | по наттем мишљењу, да се понешто попуни и онај велики тоа за обекрбу енази, па ће и намера вадружна доби-

јати све више одзива.

ДР

У ПОЗАДИНИ УЗВИШЕНО УДУБЉЕЊЕ ЗА ХОР. НА сре-