Ženski svet

Милица : И на вас пада, миле сестре ми: Да не би ваших вредних ручица, За данашњи га не доврших дан.

Јелена : 0, нису руке рад тај свршиле У њ ум и ерце свој су лили дах, А дах тај дође из срдашца твог, Тебе је њиме обдарио Бог, Наш пак је само по пропису слог Зидарски посао према неимару.

Мара : Ал, ево мајке, прихватимо њу! 2. ПОЈАВА.

ПРЕЂАШЊЕ и ЈУГОВИЋА МАЈКА.

(Кћери изађу пред мајку Југовића, која улави с десна у пратњи двеју дворкиња. Дворкиње јој прихвате горње одело и уклоне се. Мара и Јелена, пошто јој целиваше руке, ухвате је са стране испод руку и приведу је наслоњачи са леве стране стола, а Милица јој излази на сусрет.) Милица:

Добро нам дошла, Југовића мајко !

5 (Пољуби је у десницу.) Јеси ли миран имала нам сан 2

Југовића мајка: (Спусти се у наслоњачи.) Као што га жељах пред данашњи дан: Спокојан, блажен, души угодан Као спреман увод да је данашњој — У кући нашој — слави највећој. И ви сте спремне, као што видим већ, У слави тој са даром највећим, Што сестринска га може милошта, Подарит" браћи, царству, роду свом · Јединства, слоге стожер поносни, Милица : Да видиш, мајко, и процениш рад Па онда нек нам тек похвалиш дар ! „Југовића мајка: И негледано ја га хвалит' смем, Јер врбдне своје радилице знам: У што је срце своје Милица У сестринској јој силној милошти А с надахнућем православне душе Из лика светог Немањића нам Увезла руком својом и сестара, _— Достојних у том учитеља свог На то се само даје благослов. Приступ'те, да вам дадем награду, Што мајка може дати — највећу ! (Оне прилазе мајци, а она их љуби и оне њуу руку.

ЖЕНСКИ СВЕТ

3. ПОЈАВА.

ПРЕЂАШЊЕ И ВРАТАР, ЗАТИМ ХОРЕГ.

Вратар : (Уђе и поклони се —) На позив — хорег. Хорег :

(Уђе е десна и поклони се.)

Југовића мајка: Је л хор већ епреман 2 Хорег : Јесте, Госпођо.

Југовића мајка: Окушат' сам вам рада припрему, Пре но што зачну мушки послови Свечаног чина овде данашњег И женске главе штити бритки мач, Ни наше није само женски илач.

Хорег : По наредби. „Југовића мајка: Уведи тамо хор! «Хорег одлази на лево, а вратар се враћа на десна врата.) 4. ПОЈАВА. ПРЕЂАШЊЕ ОСИМ ВРАТАРА. ХОРЕГ У ПОЗАДИНИ НАмешта хор.

Југовића мајка:

А сад да видим светитељев лик

На светињи нам, српској застави ! (Кћери јој равгрћу и намештају заставу. Она се загледа.) · _ Времена тешка, децо, прођоше

И оставише своје печате.

Што грешно било, то се срушило,

А што је било Богу угодно,

Из ништавила тог се издигло.

Колко је војски, колко војвода,

Господе српске време сатрло !

Ни царске куће није штедело —

Ко силу хтеде, сили подлеже,

Ко у прах сиђе тај се подиже;

Као Христос Господ што је узео крст,

Да спасе људство вечне пропасти —

Свог рода тако на се узе јад,

Ал вођа мудри постаде му тад.

Пред њим се погну земље господар:

Јер прво Бог је, па тек онда цар!

А он је божји знамен понео —

У руци крет — зато је ето ту.

У позадиви ено један гроб —

Из њега река цела, истиче,