Ženski svet

Бр. 1.

У Новом Саду, 1. јануара 1905.

ХХ.

МЕНСКИ (ВЕт

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК; ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА.

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ:

| Х АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал.

о Претплата, рукописи и све што се тиче листа, шаље се па уредни- ~

штво Нови Сад (Џјузаск).

7“ () На прагу Доживесмо, хвала Богу, и оно, што је у нас ретко, доживесмо, да са својим листом улазимо у 20. годину његова опстанка. То је у нас Срба с ове и с оне стране ретка појава. Мало ће се наћи и политичних а камо ли стручних и белетристичних листова, који су прејурили ту годину свога живота; а који су пак и достигли ту границу, извесно су могли показати и нека трага своје делателности на оном пољу, коме су служили и комесу посветили своје ступце. И ми ћемо да изнесемо овде неке видљиве знаке свога деветнаестогодишњег делања, јер морална страна, која је такође у напред покретана, неда се бројевима означити. Наш је задатак био намењен поглавито друштвеном покрету наших Српкиња за хумане, просветне и привредне сврхе и кад смо пре 19 година (1886. год.) покренули лист у горњем смеру, било је у нас Срба с ове стране једва четир Добротворне Задруге: у Вел. Кикинди, Ст. Бечеју, Суботиции Новом Саду, а данас их имамо, хвала Богу, пуних 50 на броју, које су, можемо отворено казати, нашим листом, па богме и нешто личним прегалаштвом створене и сад педесетороструком снагом раде наше Српкиње на

0 Цена: на годину 3 круне; за Србију 3'/, динара.

За све остале земље 3', франка у злату. Поједини бројеви 30 потура.

двадесете.

оним пољима, која су женској души и женском срцу најприкладнија а народној страни веома корисна. Особито нас весели, што је та струја женске заузимљивости за јавне народне потребе прешла у најновије доба у Америку, где се тек прибира наш свет, а још нас више диже у вис појава, што се појављују знаци, да ће нам и Српкиње у Старој Србији поћи истим трагом. Скопље се креће и као д. ће прво да засади дрво доброте у оним нашим најзапуштенијим крајевима.

Ми имамо данас у ужој Угарској (Бачкој и Банату) 20 Добротворних задруга; у Хрватској и Славонији: 20; у Аустрији; 3; у Босни и Херцеговини; 6; у Америци: 2, свега: 51. а то је заиста леп успех, особито кад се зна, да је на том радила само једна снага.

Поред овог успеха, који се огледа на овом лепом низу женских удружења ван Краљевине Србије и Црне Горе, има наш лист великих заслуга и на буђењу свести српске и на подстицању женскиња за доброчинство рад опште народне користи.

Пре 20 година једва ако смо у више година чули, да је која Српкиња у овом или оном крају нашег народа