Ženski svet

24. три разна дивот-издања: 1) на њемачком језику која стаје Круна 150. 2) на српском језику; ћирилицом и латиницом, свака засебно, које стају по Круна 1— Књиге се разашиљу само за готов новац пли уз доплату. Књижарницама и препродавцима уступа се 38%, рабата и па сваких десет примјерака један примјерак бесплатно.

Нов лист. У Сарајеву се, као што је познато, образовало деоничарско друштво српске штампарије. То друштво покреће од нове 1905. године свој лист: „Сртска Ријеч“, који ће излазити под уредништвом евршеног филозофа гоеп. БВасиља Грђића четир пута недељно, а заступаће привредне, верске, просветне и здраветвене интересе народа у Босни и Херцеговини. Цена није у позиву означена, него се само објављује народу тамо и иначе ова вест. На позиву су потписани први људи тамошњег Орпетва са Глигоријем М. Јефтановићем и Војиславом Шолом

на челу.

Божићне приче од Милене Миладиновићке. Нови Сад. Штампарија српске књижара Браће М. Поповића. 1904.

У овој лепо приказаној и без цене изложеној вењижици има осам прича, које се махом збивале о божићним празницима и отуда су валда и назване тако. Приче су намењене одраелијој и интелитентнијој публици, лепо и занимљиво су испричане, али су, са изузетком прве (Кад звона, звоне) све жалостивог садржаја а последња (Божићни поклон сиромашног детета) чисто неприродна, и са тог садржаја не би ни дао да ве те приче читају баш о Божићу, кад треба да је свако срце и евака хришћанска, душа ведра и весела, али доцније ваља да прочита, многа размажена, дама, да види куда води пркос, јогунлук и уображеновст неких младих жена. и а

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Умољавамо све наше пријатеље, да се претплате на наш лист и за идућу 1905. годину, и да у својој околини трепоруче листа.

Цена је листу годишње: 3 круне за Аустро- Угарску, Босну и Херцеговину, за Србију 3'/, динара, а за све „Лруге крајеве: 8"Љљ франка у злату.

о скупи десет препштлаттника, добија лист бесплаато или може задржати 10,

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 1.

од скупљеног новца. Шреттлата се шаље најлакше поштанском упутницом а шаље се ева за целу годину унапред па уредништаво пили администрацију листа: Сутавћ (Нови Сад) Нопдтге.

Пријатељи листа нашег.

Гља Ана Добројевић из Бос. Крупе претплатила је једап примерак више, који се шаље одличној ученици у Загребу г-ђици Олги Мартиновићевој. исти пи и КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

Готов је

САДУ Б"

Календар Отоманских Срба за 1905. г.

= Уредник Иван Иванић, издање Сртске књижаре у Цариграду. —

По дозволи Цареко-Отоманског Министарства Просвете садржина „Голуба“ је она:

Т. Календарски дед: 1, Календар; — 2. Стари п нови календар (члапчић); 3. Знамените године.

П. Забавно-тоучни део: Из + Змајевих Ђу-

лића; — Недеља, приповетка Јанка Веселиновића; — Овештеницима и учитељима (савет и молба); — Опклада, песма Анђ. М. Крстића; —

Ко славу слави, њему пи помаже, народна приповетка Ј. Ј. Гавриловића; — Предање о Оветом Сави, (прибележио Ј. Ј. Гавриловић); — На растанку за печалбу, песма Анђ. М. Кретића; | — Шта треба да науче девојке (чланчић); Пролеће, песма Анђ. М. Кретића; — Здравље: Болести, које долазе од пића од др. М. Б. П, Срдобоља и лечење од ње; Школа и дечије здравље; — Како да се чувамо од сушице 2 (десет поука и мера); — Привреда: 1, Прва напомена одгајивачима свилобуба, П., Како ваља хранити стокуг; Ш., Разне корисне поуке привредне (11 поука); — Разне корисне поуке свакоме (14 цоука); Огласи, |

Ово је ХУТ година излажења српекога „Голуба .

Цена календару је | грош.

„Голуб“ се тродаје у свима српским књижарама у Отоманској Царевини: у Солуну, Битољу, Скопљу, Призрену, Певи, Митровици, Кичеву, Ориду, Приштини, Прилеп , Дебру, Костуру и Корчи; — даље код Господе Управитеља. г учитеља српских народних школа у Турској.

Поруџбине прима и одмах извршује:

Српска књижара у Цариграду, Тлђташје Зетђе — Сопваппорје Рета, Соп6-Сароп Мт, 2.

Штампарија деоничарског друштва. »Браник«-а у Новом Саду.