Ženski svet

Бр. 4.

ЖЕНСКИ СВЕТ | 95.

<> БЕЛЕШ

Ма

ПРОСВЕТА. ДАЛМАЦИЈА.

У Далмацији се оснивају на више места школе за прављење чипака. За те се школе ваузео гроф Харар и већје тражио од дотичног министра помоћ за те школе. Узета је учитељица Марија Лауднер п она путује од места до места и поучава децу том. У школе се примају вредне и, сиромашне девојчице, чији ће се радови раепродавати и њима награда давати.

КЊИЖЕВНОСТ.

Српека краљица Наталија Обреновић, написао Светислав „Лазарев. Јужно уг. штампарија (Ћировић). Темишвар 1904.

У овој књижици се замера краљици Наталији, што је оставила своју прадедовеку веру, али се у нечем и правда тај поступак. Књига, се не продаје, нема ни цене означене, него је, рекли бисмо, само излив једне православне душе.

„Омладински Гласник“. Ово је друга година како излази у Бечу месечни лист под овим насловом у свескама од два табака о омладини и за омладину. Одговорни је уредник Ђура Вуковић, а цена је за Аустро-Угарску, Босну, Херцеговину, Црну Гору: 5 круна; за Србију: 6 кр. За учитеље и ђаке: 5 франака. Рукописи и претплата шаљу се на адресу: „Опафивјк СПазшк“, Млеп 1. Џптуега и.

„Учитељски Лист“. У последње доба појавили се у Црној Горп многи знаци за озбиљним проеветним пи привредним напретком. Тамо су покренути први састанци родитељски и учитељски; а ове године се образовало и учитељско удружење; а од ове године покренули су цетињски учитељи и „Учитељски Лиет, који је такође намењен учитељима и родитељима, онима, да их охрабри, упути п одушеви за свој свети позив, а овима, да даде здраве поуке и упутетво за васпитање свога подмлатка, а понешто да га упути и у послу његову око привредног напретка. Лист ће излазити на целом табаку сваког последњег дана у месецу, а вреди за Црну Гору: 8 круне годишње, а за све стране земље:

4 круне годишње. Број 1. за јануар 0. г. пзи-'

шао је већ поучном садржином. Ми препоручујемо лист и нашим школеким људма и библиотекама, не само потребе ради, него и ради потпоре наше најмлађе браће на просветном подвигу. Изпшао је З-ги број „Српскога Цвећа“, што га. Видрина фабрика житне каве у Прагу УШ, Издаје за своје купце, са овом садржином: 1. Б. Видовић, Кадуна. 2. Р. Ђ. Васкресеније. 8. М. ја розданић, Грех је своју дедовину продавати.

КЕ, 2

сој о Цој 9 [

4. Осман А. Ђикић, Мојим брдима. 5. А. М-ћева, Ружа. 6. Д-р. К. Суботић, Гајимо живину! 7. Л. Бранковић, Казна. 8. О. Т. Обрадовић. Цвати, цвати „Орпеко Цвеће“. 9. Даринка К. Суботића. Из детињетва. 10. У. Николић, Без науке. 11. Б. Видовић, Водопад ријеке Шливе код Јајца. 12. Д-р. К. С. Српеко-чешки односи у г. 1904. 18. Књиге на приказ. 14. Народна елика. 15. Шала и сатира. Књижевни део листа уређује Дер. К. Оуботић (Ргаг-Хивзје). Радсви се хоноришу са 8 фил. по штампаном ретку.

Трговачки Вијесник. Од 1. априла о. г. по нов. к. почео је да излази у Броду на Сави нов лист под горњим насловом. Власник и одговорни уредник му је М. Ђурић, а штампа: Х. Шул. мана. Цена је листу за Аустро-Угареку, Босну и Херцеговину годишње: 8 круна, а на по године: 4 круне. За Србију: 10 динара у злату, а ва остале земље: 12 франака у злату. Сва писма, претплату и остало ваља слати на Уредништво овог листа у Брод на Сави. Излази сваке суботе на целом табаку.

«Ловорика». У Земуну је изишао 1. број »Ловорике«. Власник му је: Славко Јанковић, а главни уредник: Љубиша Валић. Излазиће сваког 1. и 15. дана у месецу, а вредиће 12 круна на годину, 6 круна на по године и 3 кр. на четврт године. Лист је изишао на целом табаку у величини нашег листа, а донео је као додатак две композиције Јосифа Маринковића: »Ко ти купи«... и »Калино поље зелено«, и од Славка Јанковића: »Босанчице« за тамбурашки збор. Само ти прилози вреде 1 кр. Лист ће се бавити српским и страним уметништвом сваке врсте, доносиће слике уметничке па и везове српске, животописе и тако ће упознавати наш свет с уметништвом и доносиће уз сваки број композиције разне за певаче и певачке дружине. Он ће некако да испуни ону празнину, која је у нашој књижевности оскудевала. Овај 1. број је богат у белешкама сваке врсте, а надамо се, да ћеи остали бројеви таки бити, те препоручујемо нашим певачким дружинама и свима домовима, који негују музику и воле вештину. Претплата се упућује на уредништво: »Ловорике« у Земун (Лтопу).

Зборник молитава, и тумачење св. божанствене литургије, побожној српско- православној младежи, приредио Е. Н. Г. (епископ Никанор Грујић). Издање српске књижаре. и штампарије Браће М. Поповића у Нов. Саду.

Исправак.

У последњем броју нашег листа под »Гласником« напомењено је, да је ново девојачко коло у Срп. Вел. Сентмиклушу стало под заштиту своје добротворне задруге, а то не стоји. Девојачко Коло је засебно друштво. Молимо, да се ово узме к знању.