Ženski svet

276.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр, 12.

о Пошао са бљ ______О_ ~ ЛИСТАК. 8

а ар

Милосрђе.

— Божићна приповетка. —

С... умпровље| пп судац краљ. куу рије, пажљиво је корачао горе на

горњи На савпјутку степенпца

спрат. мало застане да отресе пепео од цигаре, пи чује у оближњој собици некп жесток мушки говор, који кад и кад прекидаше

неки нлачевни женски глас.

Он — који је тридесет годипа као судац проучавао истину и правду — на равно, да је застао и ослушкпвао да чује, о чему се то двоје препиру п на чијој је страни петина.

— Драга моја! — чуо семушки глас — ја не могу падржавати једну спроту кућу и ја вам не могу пишта помоћи, што сте ви удовица с децом. Ако станарину до првог јануара не псплатите, ја ћу вам ваше прћије на сокак пзбацити.

Таки је разумео господин судац, да овде домаћин и газда хоће да егзеквира, и, да је правда на његовој страни, јер дужник мора платити, то ће сваки судац тако пресудити.

Још је чуо неколико речи господаревих како се тужи, да је велика пореза, много плаћа на кућу п т. д. папослетку врата се зпеоле и сцена беше готова.

Алп није! Судац св у ходу сукоби са једном постаријом женскињом, која пђаше и јадиковаше:

Боже, не остављај ме! шта ће бити од моје спрочади 7 како ће дочекати Божић, тај велики празник 2

То је бпла она жена, удовица, с троје деце, која, је становала, || пстој кући, у једној малој п уској собици, коју је он већ позпавао.

Непријатно се осећао, ову уплакану жену, као од нав непријатно осећа, тац ухвате памет п срце. Но, код њега је брво памет победила, јер му глава беше пуна силипх п многих законских параграфа.

Алп, вашт' да се он бори са невољом једне спроте удовице2 Шта се њега тиче њена невоља 2

У оваким мпслима приспе у свој стап. Седне на диван и у пола изгорену цигару, која му је досада увек пријала, баци па запали другу. етп се, да ће сутра бити бадње-вече, што код њега није ништа чинпло, јер њему беше један дан као пи други. ди божићне радости, које уживају породични људп, није осећао, јер бејаше пеожењен, самац.

Давно је бпло то, када је п оп спадао међу оне, који жељно п песело очекпваху Божић, дан радости, јер, не узевшп за жену своју избраницу, предао се само звању своме п жпвео је само за себе. Па и сад проводи своје старе дане усамљен, бринећи ве једино само за себе, Једпна му је брига била: да се добро наједе п напије, како би своје вдравље што боље одржао ва још које време.

кад је угледао што се свакп када у КОШ-

Тако је мислпо, па онда п проговорио: А шта ме се тиче спрота удовица и њена, нејака спрочад 2

Но гле! Она фина цигара, која му је до сад јело заслађивала, не прија му данас; све му палавп пред очп она плачна спрота удовица.

Поново баци цигару п у том се сети, да бп цена ове две бачене цигаре била доста ва лебац опој удовици, да одржи своју децу за један дан.