Ženski svet

Бр. 2.

У Новом Саду, 7. фебруара 1906. ХХ.

ЕНСКИ (БЕТ

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРАГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК: | ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. )

~

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ; АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. б Цена: на годину 3 круне; за Србију 3:/, динара. Претплата, кописи и све И листа, шаље се на уредни- 9 За све остале земље 3, франка у злату. | о штво Нови Сад (Џјујабк). 9 Поједини бројеви 30 потура. Материнско Удружење.

У Београду је поникла децембра месеца 1904. године нова хумана установа међу женскињама. Поред Женског Друштва, Кола (Српских Сестара, Друштва Кнегиње Љубице, Друштва Девојачког Дома (интерната) поникло је, баш на Материце, и Материнско Удружење, коме је цел, да новорођену сиротну и напуштену децу, која су лишена неге матерпнеке, прими у своје закриље, да их однегује до школског узраста п да их онда преда општини или Дому Сипротне Деце, који од 26 година већ постоји у Београду, па да их овај после даље спрема за живот, за честите и ваљане чманове и привреднике друштва.

а челу покрета тога стала је г-ђа (0. Карамарковићка, бавта председница Женског Друштва, а помагале су је за почетак, г-ђа: Др. Драга Љочић, Јелена К. Ризнићка, Јела (токићка, Милева Бар ловац, Милева Џевапровићка, Мила Јовановићка, Наца Стефановићка, Софија Ивановићка, Смиља Ристићка и Христина Јовановићка. Доцније су се придруживале том колу све више и више госпођа и данас, после годину дана, има у том колу: 10 добротвора, 80 утемељача, 121 редовних чланова и 5 приложника, свега: 216. Прави покретач је био г. Др. Јов. Јовановић па Београда, који је упутио

писмо г-ђи Сари Карамарковићки с молбом, да међу београдским госпођама поради, да се оснује Дом за одгајивање и васпитавање новорођене сиромашне и напуштене деце бар до 7. године.

На првом свом састанку конституисао се покретачки одбор госпођа и изабрао за председницу: гђу Сару Карамарковићку, ва потпредседницу: дра Драгу Љочић, за деловођу: Олгу Исаковићку; ва благајника: Омиљу Ристићку.

Овај је одбор саставио правила друштвена, издејствовао од државе и београдске општине почетну новчану припомоћ, прикупио добротворе и чланове, спремио стан и намештај; нашао надворницу и онда свечано отворио свој Дом 15. јануара о. г. у присуству изасланика Њ. Вел. Краља, председника Нар. Скупштине, председника београдске општине, управника града Београда, инспектора државног санитета, лекара, добротвора, утемељача, редовних чланова и чланица управе.

да сад је узета згодна кућа под најам, која се на појутарје св. Џаве осветила, а после освећења поздравила је лепим и бираним реч'ма госте и чланице председница, г-ђа Сара Карамарковићка, наглабивши цел и задатак овог удружења, гђа Др. Драга Љочић држала све-