Ženski svet

Бр. 7.

МЕНСКИ

У Новом Саду,

јула 1906.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК:

| | ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. Х

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ МАРИНИ

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. ф Цена: на годину 3 круне; за Србију 3'/, динара. Ба За све остале земље 3'/, франка у злату. Претплата, рукописи н све што се тиче листа, шаље се на уредништво Нови Сад (Џјутаск). 9

Како да васпитавамо и

Поједини бројеви 30 потура.

образујемо нашу децу.

(Мисли једне српске матере).

Данас, кад видимо да на све стране пропадамо, морамо се п нехотице запшитати: шта је узрок томе

Одговор па то питање добићемо: Слабо пи погрешно домаће васпитање нашег подмлатка женског а особито мушког.

О васпитању женскиња већају данас највиши друштвени кругови, пишу и расправљају о томе по свим листовима, држе јавна предавања и сваки на своју руку тражи да докаже у ком правцу треба то важно питање решити, п једни су ва то, да се женскиње васпитавају ва свет, ва друштво, и у свима правцима, којима пду и мушки, други су опет за то, да се женскиње спрема једино за кућу и породични круг, како би рецимо, код нас Орба била верна супруга, добра домаћица и мајка.

Кад би наше данашње животне прилике биле оне, што су владале пре 20 п 80 година, и ми би се одлучили једино а ову последњу страну женског " васпитања; ал прилике се знатно изменуше. Људи већим делом не траже данас домаћи пи породични живот, нити налазе у њему и у његовом кругу среће п задовољства, него су више одани јавном гостиопичарском животу и гомила у томи остарп, па често пропадне морално и фи-

зично и онда, наравно, остаје сила женске деце неудомљено, те су и родитељи и та деца упућени, да се на други начин вбрину ва свој живот и своју будућност. Из тога је постала потреба, да се пи женска, деца изучавају ма којој струци науке, рада и вештине и да себи зарана збрину уживљење на моралној основи.

Девојка, која је изучила ма коју стру ку да може самостално живети; ако није постала мушкобања, него остала чедна а ув то добро васпитана, у домазлуку спремна кад се удоми, вреди више него она са највећим миразом без домаћег васпитања.

Српска, народна пословица каже: „Не стоји кућа на земљи него на жени. у Стога свака српска мајка треба своје женско дете да васпита тако, да буде добра Српкиња, да је научи, да јој је српско име и јевик светиња; да се поноси с њима и да их чува као своје највеће благо. Да је научи све домаће радове, како би у своје време била добра домаћица и господарица у својој кући, која неће допустити да јој млађи у кући господаре. Да је научи побожности, чедности, штедљивости, да улије вољу за све што је лепо, једном речи, да јој облагороди срце и пробуди племените осећаје.

а ___ штети