Ženski svet

|

146. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 7

Тако васпитана девојка БА своје вромо ће добро васпштати пи свој: у децу синове и кћери, како би и зни временом постали

карактерни и радени људи п жене.

А шта да кажемо о васпитању мушке деце 2

( томе се канда слабо говори у нашим круговима. Илп се држи да су мушки савршени и без махна већ по рођењу пли дасим у опште није нужно домаће васпитање. А вар не видимо, да су многе наше куће и то све прве, које су биле на гласу са својих лепих врлина: Побожности, радиности п родољубља попропадале па и и данас пропадају баш са неваљалих синова.

Узрок је томе, по нашем мишљењу, што ови у свом благостању поверавају децу своју другима пи то туђинцима, да им ти најамници образују душу и срце, да им племепе осећаје, који самп немају тога а најмање српског православног осећаја. Ови обично прикривају дечију суровост п нерад рад својих личних иптереса. ПШрп том и родитељи мазе и напу. штају децу; пуштају, да пм се свака воља пуни а од рада их чувају као од каквог 8ла.

"Такова се деца привикну нераду и раскошу и одрасту без сваких племенитих овећаја а'кад се отисну од родитељске куће, не могу ови доста новаца да им нашаљу те тиме упропасте п себе и своје родитеље.

_А где су сами родитељи такови, ту

-деца постану још гора не само да су на

штету себи и својима него и целом друштву.

а против знамо, да су многи спроти родитељи, који често пису знали ни чи-

тати ни писати, одпеговалп такове синове

којима ће се поколења дичити.

Дете впротих родитеља ако је даровито, паучи на скромност, јер су му васпитачи сами родитељи који Па то улевају; ако ву притом још и побожни, радени и штедљиви, дете и само прими те врлине па ув оно што му се уму школп развија, усаврше се те врлине те оно постане користан члан друштва, уврећи своје родитеље п оснује сретну и здраву породицу.

Да би са васпитањем пошло на Соље, морамо знати: Ко треба да је прши н главни васпитач детињ, кад треба почети са васпптањем и које врдипе ваља код деце поглавито неговати. Први и најглавнији васпитачи дечији треба да су родитељи.

Отац треба да развија ум дечији а мати осећаје, а нарочито: побожност, по: слушност и љубав к ближњему. Образовањем ума бев моралних навика човек се може само покварити. (Аристотело).

Која мати усади у срце дечије те врлине, оне благотворно утичу на њих; та деца п после смрти спомињући матер своју благосиљају име њено.

(С васпитањем треба почети већ са новорођенчетом, јер ако родитељи допусте, да им је дете измалена неповлушно, самовољно, мазно и сурово п ако навикне да му се мора све учинити што оно хоће, то му пређе у навику па и остане тако или га је врдо тешко одвикнути а Е порока.

Од првог дана треба родитељи да навикну своје дете на послушност т. ј. да своју вољу подчини вољи родитеља, а то ће постићи ако никад не допусте оно, што су једном забранили, нити сме отац да одобрава што мати забрањује или обратно.

Кад дете пође у школу родитељи мо: рају настојавати да им дете оно изврши

што му је у школи наложено, иначе ће.

дете постати непослушно, лено, лажљиго, п често ће се збунитн незнајући кога да послуша, неће послушати ни једну страну него ће радити по својој вољи,

Родитељи и наставници кад деци што налажу, треба да пазе, да наложе само оно, што деца могу и извршити, п тај налог да издају мирно без претње н. о Ако не урадиш, биће батина пли пацакг јер претњама деца постају страшљива п упорна и одстране се од родитеља и учитеља.

Родитељи треба да своју децу науче, да их ова љубе, да су им благодарна ва оно, што им родитељи чине и послушност дечију да пстичу као моралну обавезу њихову.

~