Ženski svet

ХХ:.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал. Третило) рукописи и све што се тиче листа, шаље се па уредништво Нови Сад (Џјугаек).

) ( ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: |

| АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН..

ф Цена: на годину 3 круне; за Србију 3'/ динара. За све остале земље 3'/ франка у злату.

9 Поједини Ср 30 Ура

Даље образовање девојака у Немачкој. Мертте!вз. —

Школекп саветник у Лајпцигу — Др. „Лион, држао је врло занимљиво предавање у Штетину, о даљем "обравоватну; девојака. Он рече: да је образовање девојака, једно од најактуалпијих и пајзрелијих питања, које би ваљало да се што пре реши. И ако основне школе врше врло важну мисију на просветном пољу, то ипак оне још нису па 089] висини, да пруже у пу ној мери Потреба внања, са којима би се могла без пкаквог спотицања служити у практичном животу. Кад дете изађе из школе, оно, које рез ва даљом науком, а бпло па којпх разло га, да не може наставити учење, — чита "што му дође до руке, да набрзо заборави она пзнесена знања из основне школе, која ву с тешком муком назидана, као једна мала зградпца, коју би јопг са свију страна ваљало утврдити, да ју први ветар не поруши. Са свпм би се друкчије развијао народни живот, кад би деца по свршеној школп дошла у руке правог васпитача, који би према добу п духу дечијег ехваћања — утврђивао свој васпитаткп рад, те давао правац моралном п душевном образовању, које би ученике пратило кроз цео жпвот им.

Девојке већим делом у 18—14 го.

дпишњем добу, када су најспособније ва развитак душевних способности, — живе без икаквог даљег образовања и наставе у ошште.

У пуној снави телесног и душевног развитка, потпуној невиности — не по внавајући друшгво човечије, а нарочито

ону другу страну човечијег живота, у.

коме се дешавају равни пороци — морају да остављају родитељски дом материнску негу и окриље, те да већ у томе добу пођу — на науке васлуживати пасушни хлеб и да се упознају бор (ом, која их чека у животу.

Тако без икаквог упутства без пкаквог правца у животу даје им се прилика — да већ на почетку живота, вагледају ону страшшу страну друштва човечијег.

Највећа опасност прети оним девојкама, које ву ступиле у службу, или доштле па онако место свога рада, где пису повучене границе личне слободе. Много су пак сретније оне, које дођу у службу ваљане домаћице, која у овој прилици заступа и води надзор родитељски. Жалосна је истпна и то, да бат многе. девојке куће, у којој су повучене границе село-

беже од службе онаке

– а"

еп