Ženski svet

280. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 12.

која је однеговала и лепо васпитала свој многобројпш | подмладак. Изјављујемо своје дубоко саучејиће деци, снајама и увучадима, и довикујемо: Вечап спомен! Ружица Петровићева. Наш друг и пријатељ, Вељко ЛП, Петровић, учитељ земунски и перовођа земунске Добротворне Задруге Српкиња и супруга му Катица изгубили су своје добро и честито дете, Ружицу, велику девојку од 18 година живота, 1. (14.) новембра 0. Г., која је била понос родитељски а украс земунског младог света. Нека приме родитељи и наше саучешће у својој големој тузи, а покојници нека је вечна успомена!

+ Звездана Балеслијина. Паш сарадник п одлични парох фабричко-темишвлрске општине, г, Џлија Белеслијин и супруга му Дапица изгубише 1. (14.) новембра о. г. своју милу девојчацу Овездану, после кратког и тешког 6бол0вања у 7. години живота јој. Анђелче је одлетело међу анђеле, да се с њима здружи,а земни остатци _ поверени су земљи, па пека јој је лака црна земљица!

+ Др. Веља Замуровић. Огрже се и оде у вечност 30. октобра (12. повембра) 0. г, једна бисер грана велике породице оамуровићево у

–-

Тиса- Хиђошу, свршен правник, славуј-певач др. Веља Заљмуровић у цвету младости своје у 29. години живота. Покојни Веља беше мила особа у сваком друштву и зато је и остовио дубок јаз туге у кругу својих другова пи пријатеља. Бог да му душу проста!

+ Јован Обрадовић. 30. октобра о. г. спуштена је у хладну земљу у Карловцу одећа једне добре и племените душе, украо се од пас Јован Обрадовић, умпровљени кр. царипарски пријамник, који је женски свет толико поштовао п ценио, да је од више година у спомен своје добре ћери пок. Зорке Обрадовићеве, учитељице, сваке године претплаћивао по један и више примерака _ нашег листа, Као поклон — ученицама новосадске срп. више девој. школе, чија је ученица била и његова пок. Зорка.

Нека је мир пепелу његову!

+ Сава пл. Брановачки. Наша вишего дишња претплатница, г-ђа Ката удова Брановачки рођ. Бајин, изгубила је 27. новем. 0, г. свога чеетитог сипа Спву, после дуже и тешке болести у 22. годипи живота. да њиме жале поред матере п остале родбине: брат Боривој и сестре: Александра п Дапвца. Бог да му душу прости !

100 ои ју го С ВЕЛЕШКЕ

ПРОСВЕТА. БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА.

Радиличка школа „Добротворне задруге мостарских Орпкиња“. Радиличка школа је за пас у Босни п Херцеговини нешто пово. (Стога мислим, да ће бити од опћег интереса, ако

о њој кажем коју више.

Кад се је Задруга оеповала, главна јој је памјера била, да оснује ту, за наш желски под. младак ако потребну и коршсну школу. Досада су наше дјевојчице, послије свршене основпо шкоде, или ишле у вишу дјев. школу или, што је било у пајвшпе случајева, остаде би код куће. Пхућније би се бавиле домаћим пословима, спромашније би радиле женске радове: ткање, шав, вез: а сасвим сиромашне ишле би у дуванску фабраку. Сада пак имају прилике, да у радиличкој школи изуче све женске радове, како паше па-

цијопалие, тако и остаје европске. Уједно ће спромаштије па тај начин изучити један користан занат, којим ће моћи лијепо зарађивати.

Школа је отпочела 1. септембра. За учитељицу је изабрана тфца Милица Јовановић, родом из Бање Луке. Паш је свијет врло лијепо примио ту школу. Ученица има око педесет. Да може Задруга држати још једпу учитељицу, било би ученсца још толико. У школу се примају само такве, које су 6 успјехом свршиле основлу шволу. Учепица има редовних и приватних. Ре довле су оне, које ће посјећивати школу кроз четири годипе, бити потпуно подвргнуте школским прописима п дисциплини и које ће након четири годишњег успјешног учења, додати свједоџбу од Задруге. Приватне су ученице исто тако подвргнуте кућном реду и дисциплинарним правилима у школи, али наука је више ствар њихова и њихових родитеља; задруга њима није