Ženski svet

Јавна захвала.

Наследници пок. уд. Еатарине В. Варића вршећи последњу жељу покојничину, поклонили су нашој задрузи 100 К. и тиме је покојница уврштееа у ред добротвора наше задруге, на чему се наследницима овим изјављује најтоплија захвалност. Из седнице одбора Добро творне Задруге Српкиња Панчевачких, држане у Панчеву 23. новембра 1906. В ЛетићеЈШ Анка К, Жилутиновића , перовођа. председница.

24

Штампарија деоничарског друштва Бранпка у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 1

ИЗАШЛА ЈЕ ИЗ ШТАМПЕ ИСТОРИЈА срш швшм САСТАВИО Јован ГрчиФк. Друго поправљено и допуњено издање са сто и четири слике наших знаменитих књижевника, Цена је 4 круне, а у дивоткорицама 5 круна. Ова корисна књига намењена је iiikoли а удешена је и за сваког интелигентнијег Србина. Из ове ће књиге свако упознати развитак српске књижевности као и трудбенике који су своје знање изнели у књизи, да поуче и просвете свој народ. Развитак књижевности мерило је интелигенције свакога народа а српски народ није био постидап ни у том погледу— ~ јер je своју књигу својски пригрлио и помогао

Налази се у штампи и ускоро изилази Учитељеки Календар за ШКОЛСКУ 1906./7. ГОДИНУ. Tpetia година. са овим одабраним садржајем: 1. Календарски део , који садржи месеце од септ. 1906. до децембра 1907. са ист. пед. календаром, бележником и пед. a<t>oризмима. 11. Педагошки део: ,л( Мајзнер (Крушевац): Народно васпит 2. зан МиодрагрмЉ (Београд): Напом е н е 1 итеЉИмаГ етен (Јагодина): Декламовање уО!ртгД)сновној школи. 4 . Михајло СтанојевиИ (Београд): Први конгрес. 5. Cpciuen ПашџА (Београдј: Једна молба. 6. Мита ЂорђевиЛ (Нови Сад): Учитељ као културни радник. 7. К. 0. Бец (Гота): Изучавајмо психологију! 8. "t ’ п ЛКцеко М. ВеселиновиЛ: Дивљак.

у свакоЈ прилици па и у наЈтежим данима својег ропства. Ова књига била је реткост ма да се много тражила а да је потребна доказује ово друго издање које је убрзо за првим изаггло сада допуњено и поправљено. У Новом Саду , августа 1906. з-з Браћа М. Поповићи.

.9. Статистика српских школа. 10. Опис слика. 111. Шемашизам. Овај садржи најпотпунији именик Срба учитеља у Угарској, Хрватској и Славонији, Босни и Херцеговини, Краљевини Србији, Кнежевини Црној Гори и Ст. Србији и Македонији. У календару су заступљени ови ликови: 1. Јода-'"slиодраговић, 2. Пашић, 3. 4. Теооил Димић, 5. 6. Адолф Дистервег, 7. Г устав Адолф Линднер, 8. Љуб. Миладиновић, 9. Урош^Шагојсвић. Календар је удешен за џеп, штампа се на финој хартији, а увезан је у фини платнени повез. Цена је календару 1 кр. 20 фил. (I*so дин.) заједно са поштарином. Новац треба слати потписаноме. У 3 е м у ну, новембра 1906. Богдсдн Ж. Ђурђевић, учитељ, уреднпк и издавач „ Уи,итељског калеидара и . РР** Календар се нешто задоцнио због учитељског распореда у Србији, и у Ст. Србији и Македонији.