Ženski svet

седних народа, ипак нас ie сваки дан мање на свету, јер нам подмладак пзумире у великом и већем броју него код свих других суседних народа. То је утврдила штатиетика; а то долази отуда, пјго ми не умемо да чувамо своје и својих млађих здравље. Та околност ie побудила наше српске легсаре овде и у Србнји, да се удруже и да у јачем и ширем обиму пораде, да с» народ наш обавести, како ваља и како ће да чуга своје здравље и здравље својих млађих. То друштво српских лекара зове се „Друштво за чување пародпог :’,драв.ља и има CBOje седиште у Београду. ЈГапе је почело издавати свој лист „Здравље 4 *, које јс већ прве године растурено у 6000 прииерака. у све Јсрајеве. где Срби живе. Ми смо из тог лнста и сами по нешто прештампавали; али тамо има толнко лепих поука за здравље, да наш лист не може све то пратити и бележити. Зато је потребно, да наши просветни заводи, паше срп. правосл. цркв. општине и сви интелпгеитнији и имућнији Срби и Српкиње забаве и читају тај ли :т, а то је лагсо, јер је лист врло јевтин. Плаћа се за целу годину за Србију: 2 дин., за Аустро-Угарску, Босну, Херцеговину и Црну Гору: 2 К, а за све друге земље 3 франка, а пзлази сваЈтог (15 дана) месеца на два штампана табака. Скупљачима ее даје 33% награде у новцу и ту награду могу одмах задржати. Пошту за упутнице они цлаћај} 7 . Претплат} 7 примају за Србију све поште, а Аустро-Угарску, Босну, Херцеговину и Црну Гору шаље се на г. дра К. РадојчиЛа , лекара или на г. дра Саву НедвљковиЛа лекара у Земуну (Zimony). За Србију п све друге земље прима претплату г. др. Воја КујуиуиЛ , лекар у Београду. Поруџбпне бсз иоваца неће се узети у обзнр. Рекламације се упућују на администра* циј.у у Београд а рукописи се шаљу дру М. JoeaHoeufiy-Bamymy уреднику Београд. Књижпца за народ св. П. Наше Село, пли догађаји, слике и прплике у селу Сирстинци, за парод' написао Јован Ж. Вута. Издање бого еловског књижевног друштва ~Слоге‘\ У Срем. Карловцима. Срп. манастирска штамцарија 1906. Цена: 20 хелера. Г. Јован Ж. Б-ута, наш вредни и родољубпви свештеник из Бачинаца, написао је и другу књижицу за парод, под насловом: Нагие Село.У књижици се жпво и вешто оиисује црквена слава у селу Слротињци. Писац износи ту у чисто народнм говору шта се све троши и како

пролази са црквеним славама, куда одводе наш народ оне неумерене и дуге гозбе и пијанчење наших сеоских домаћина. Износи у лепој приповедачкој форми брш л у домаћинову: како да дочека госте, кад нема ништа у гсући, а нема ни новаца; па ипак како превладау њему лажан стид и он купује вина, ракије и др. а све за туђ новац, за зајам. Наше опште зло. Увиђајући то на родно зло и пропаст, парох Сиротаначки уп} 7 ћује своје залутало стадо, како ће да се сачува од неумереног трошења и прекомерног чашћења, успева сјајно, доводећи га до уверења, да је и лепше и боље славе те проводити заједнички код цркве, него у својим домовима, где ће се чути и по која паметна реч и по која леиа и јуначка песма. Г. Бута је особито добро извео тенденцију своје приче. Народ се забавним путем доводи најлакше и неосетно до здравијих мисли и паметнија рада. Књига је јефтина па тим се и лакше може народу протурити у руке. Богословско друштво „Слога учинило је добро деле, што је прихватило и издало ову књижицу, само сад треба и да је што више растури у народ. О. К.

ПРИЈАТЕЉИ ЛИСТА.

Г-ђа Драга Лончар Tpćojeeufi. поседница и наша сарадница из Дрежнице, платила је једап иримерак нашег листа, да се даје јеоној доброј ученици новосадске српске више девојачке школе, који смо наменили ученици Софији ДујановиАевој. Г-ђица Катица деловоткиња Жепског Друштва у Београду и наша сарадница, платила је један примерак нашег листа, да се даје једној доброј ученици новосадске српске више девојачке школе у спомен скоро иреминуле њене мајке Марије уд. Холец, који смо наменули ученици Марији Цвејибевој. Г-ђица Софија КиежеаиИева учитељица у Јамиии платила је један примсрак нашег листа у спомен своје добре матере Марпје, који се даје Гордани Mapufeeoj из Карловаца српеке више девојачке школе повосадске. Г-ђа Александра Недељковиб-Ђорђевиб из Сирига, платила је два примерка за добре ученице, које смо наменулп приправнпци сомборске учитељске школе Милици Десжотовој и ученици српске више девојачке школе новосадске Даринии ВогиНевиНевој. P- fja Љубица СтричевиЛ уд. Краутвурст из Карловаца претилаћујс два примерка нашег листа у спомен своје миле упокојене деце: Мице (Маоије) и Емила који су у раној младости у 20. год. живота помрли пре 16 односно 7 година, од којих смо један дали Зорки пл. Стратимировић приправници сомборској, и други П. Паунићевој ученици срп. више дев. школе новосадске.

46

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 2