Ženski svet

144.

рену кравату, да му се не „смеједу(!), јер није то за „деду .

Да речем још нешто о епољашњој форми и о језику, па да завршим. Како у стиху тако ну језику види се да се писац влада вшше по евом осећању пего по науци о метру и језику. Отуда излази да му је свих, пако у већини елуч“јен: гладак и лак, јер је у њега увежбапо музикалио ухо, ипак местимице пма и храпавести у ритму, а нарочито недостатака у сликовима; у језику лак вазда је провинционалне банатске и локалне доловачке примесе, која је мени лично пријала, али књижевност је не може примити без замерке, иако смо већ преживели канда време, када се уметничка дела књижевна мерила махом са гледишта усвојенога књижевнога типа срп. језика.

Поред свију наведених недостатака мени је писац епмпатичан већ и са оне доброћудности и екромноети, са којом се јавља у уводу, а не рочито ми се та појава свиди у данашње критично време за наш матерњи језик, да прослављени Србин у туђини долази да своме матерњем језику принесе на дар и српеким својим „певачицама „Поучице у певању даде, Колико и сам у тој етруци знаде — да принесе то на дар језику, рекох, јер роду своме је већ п тиме по елужио дично, што је лепо превео ерпеке пе снике и приказао их страном евету, а сам као Србин стекао чувено име у томе свету. Зато га препоручујем његову »милом роду“, да га до-

чека са оном љубављу, као што и он њега »волп«.

Нови Сад, на Цвети 1901. Јо.

— „Нови Васпитач“ продужиће издавати Г. Васа Витојевић равнајући учитељ у Северину код Беловара, зет пок. Мите Нешковића. Ове, што св тиче овог листа било претплате било рукопиеа ваља слати у будуће на име овог уредника.

Одговори.

А. ћ. Б. Петровац. Нисам на Вав заборавпо само не могу да доспем, да истражим што ми треб:.

А. уд. Б. Бањалука. Задовољавамо се е одговером. „пет ће Вам се даље слати.

Пријатељи листа.

Г-ђа Анђелија Укропина из Дољ. Тузле, претплатила је један примерак нашег листа за једну добру ученицу овдашње ерп. више дев. школе, који емо наменули Гордани Марићевој, ученици ГУ. р. ове школе.

Г, Ђорђе Јагњић, велепоседник из Пакраца, изволе» је претплатити наш лист овим своје супруге још налшест примерака и то: за Милицу Ђурић у Ројнићу, Анку Милојевића у Беловару, Милицу Милинлов у Загребу, „Љубицу Бањац у Липику, сад У Загребу, Љубицу Јандрић у Пакрацу и ерпеку учитељичку школу У Карловац, који иде на дружину „Будућност“, на чему се обојима топло захваљујемо. ера

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 6.

ЈАВАН ПОЗИВ.

На прикупљање предмета за изложбу женског рада Српкиња у Чуругу. (Шајкашка).

»Приређивачки одбор чурушке изложбе женског ручног рада, умољава г. г. учитеље, учитељице и забавиље — као колеге и колегинице — а исто тако и Добротворне Задруге Српкиња, да нам буду на руци и у помоћи при приређивању наше изложбе женског ручнег рада, која ће се отворити концем јуна месеца о, г. и коју смо у своје време објавиле. Уједно молимо, да упозоре радилице, да нам радове пошљу најдаље до 2. (15.) јуна о. Гг.

Пример смо узели од мађарских госпођа и госпођица, које се тако свесрдно заузимају за све, што се њиховим зове, склапајући сваковрсна удружења, од којих је сваком главна цел: Подизање и помагање индустрије у својој домовини. Зашто не би могле и ми Српкиње поћи примером тих иноверних госпођа и госпођица, те да и ми покажемо производе вредних и вештих руку наших Српкиња 2 Зато бисмо вас врло лепо молиле, да се што свесрдније саузмете за скупљање женских ручних радова, полажући највећу важност на тканине, вез и шупљике, којима се већином наше жене и девојке занимају. Права цељ наше изложбе и јесте то, да покажемо вештину рада наших самоуких радилица

Изложба се свечано отвара 11. (24.) јуна о. г. други дан наших Духова.

Са срдачним поздравом

У Чуругу, 1. маја 1907.

Даринка Јоцић-Велцлова, председница, Зора Станишић Лесковац, перовођа, Софија Апић, благајкиња, Мара Чиплић и Мица Грешликина, рачунопрегледачице«. ПРИЛОЗИ за споменик Милице Стојадиновић Српкиње.

1. Добротворна Задруга Српкиња у Иригу добила је за горњу целиз Старе Пазове 22 К које је скупила гђа Ана Р. Тешић. Дароваше: Читаоница Срба Занатлија 10 К г, Милан Гњатић 3 К, Гђе: Марија Михајловић 2 К Ана Тешић2К г, Душан Теодоровић 2 К др. Јован Бараћ 2 К Рада Мандић 1К.

2. Добротворна задруга Српкиња у Митровици 30 К. До сада је скупљено 403 К 12 ф,

Вредним) скупљачицама и прилагачима нека је овде изречена наша топла захвалност, а умољавамо врле наше сестре Српкиње, да се и у осталим местима заузму око скупљања прилога за споменик својој сестри песник-Српкињи, јер ова свота још није довољна, да јој се достојан споменик подигне. Кроз кратко време изаћи ћемо са предлогом, где да јој се подигне споменик. Да ли у Буковцу, месту рођења, или у Брднику, или у Београду, где је умрла.

Добротворна задруга Српкиња.

У Иригу 10. маја 1907.

Тајник

Стеван Радић.

ан ан НЕ А ЈАВНА ЗАХВАЛА. Сматрам за своју прву дужност, да сад, кад сам упућена на стазу живота, најтоплије захвалим славном одбору Добротворне Задруге Српкиња у Новом Саду, на пруженој ми месечној новчаној помоћи, коју | сам ја уживала 10 месеци, изучавајући при том фотографску вештину у овдашњем фотографском заводу Црногорског дворског фотографа г. Ј, Сингера. Нови Сад, 1. маја 1907.

Председнцца Марија Н. Симоновић.

Захвална питомица: Тинка Стакићева, "изученица фотографске вештине.

Штампарија деоничарског друштва Браника у Новом Саду.