Ženski svet

Стр. 156.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 7. и 8.

живом природом, која увек говори срцу човечијем, а која је очевидац прошлости народне. Зато једноставна, припроста српска сељанка са рукама пуним жуљева носи у своме срцу хармонију, то живо осећање природе. Српска народна везиља стварала је дивне везилачке орнаменте без школе, без светла модерне просвете као што је и народни слепац стварао чаробне мелодије без светла вида, у вечитом мраку. Слепоћа скрива видљиви свет (у оба ова народна уметника) тамном копреном, која се слободно разастире преко мозга, чији рад отежава, а често и спречава. Али ипак тај мозак ствара у своме мраку делом из старих, делом из нових представа, које су примљене дру-

7

У

~

гим чулима, нов свет, таман и непријатан, коме је својствена тужна поезија пуна лепоте и чара, ствара орнаменталне мотиве, који свечано и лагано позајмљују слике од туге и славе историчких успомена.

Као радосну појаву у идеји подизања српске текстилне уметности можемо јавити то, да ће српски просветни Велики Савет у Сарајеву за српске модерне школе издати леп албум са народним орнаментима и техникама, а «Српска Матица» у Новом Саду штампаће опширну мо нографију о српској везилачкој уметности на основу историчких докумената из овога подручја, доселе у нас тако мало обрађеног. Било обоје народу на корист у сто добрих часова.

Сарајево у очи Божића 1907.

0)

И УК

Под стрехом је грездо било И у гњезду тиче мало. УКивело је задовољно

И безбрижно цвркутало.

Гледао сам са прозора, Две су ласте долазиле. Тепале му, мазиле га И хране му доносиле.

Гњездо му већ тесно беше, Јер се света зажелело. Једног дана махну крилма И у свет је полетело. Колошвађр, 24. јуна 1907.

Аг небо се наоблачи. На све стране грми, сева, Киша лије, тиче лети Једва бури одолева.

Малаксаше слаба крила И у блато паде тиче, Лежи тако без живота Нити диже, нит се миче. ж Већ се ведри, а над гњездом Видех, ласте две крстаре И цвркућу тужно, тужно, Тиче траже ласте старе. Дим. П. Стојковић.

Што ћемо и нуд ћемо са нашим ђацима 2

Тако питају сами себе многи учитељи и родитељи, сад при свршетку школске године. Богати родитељи који немају много деце, могу како хоће, за њих и за њихову децу је

лако. Али куд ћемо са онима који нису богати, који немају на чем безбрижно да живе, или где се тесно тешко живи.

Све те младиће треба сад одмах