Ženski svet

Стр. 158.

У почетку је свет мислио, да је то нека агенција за удају и женидбу и мушкарци ме обасуше писмима. Одговарала сам, да избор жена није

у моме плану. Избор припада психо-

логији, а ја се бавим само са практичношћу — изабраницу оспособљавам. Спрема у овој школи је сасвим једноставна и циљ јој је, да усрећи мужеве. Бави се једино свакодневним кућанством. Наравно, кад и кад дају се и дидактичке лекције. На пример моје ученице опомињем, да не буду џандрљиве. Човек, који допушта, да му је жена џандрљива, није достојан да се зове муж. Но и то је ствар психологије.

Кување и куповање на пијаци, две су главне појединости нашег рада. За сваки обед имамо извесни ред јела. Од сваке девојке тражи се, да за сваки дан приреди јеловник. Особиту пажњу -поклањамо јелима, која радо једу мужеви. — Важност куповања на пијаци не може се доста истаћи. Моје заручнице упућујем, како да купе месо и зелен; како да изаберу живину; колико је тога потребно за извесни број особа и колико да се плати за то. Купујући храну, учим их штедљивости. Свака ученица води недељни рачун за своје издржавање, прање и пеглање рубља и за све. Сваке недеље прегледају се ти рачуни, означи се, шта је преплаћено и учине се други исправци. Велики кућни рачуни раздражиће и најбољу мушку ћуд. — У шивењу предузима се крпљење и преплетање; за тим, како треба своме мужу скројити и сашити кошуљу. Који чо-

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бре (Ри:

век не воли лепу «пеггее» кошуљу Многе заручнице урадиле су већи део свога руха у овој школи и тиме уштедиле приличну суму новаца. Свему је подлога штедљивост. И проблем о служинчади, такођер је у нашем плану. Свака заручница, на три месеца пре одласка, изабере себи слушкињу. У Енглеској нема у тој ствари тешкоћа, пошто је то већ чувено у друштвеној класи, откуд се слуш. киње набављају, те се већ унапред многе пријављују. У Америци, где је питање о слушкињи највећа незгода за домаћицу, иде већ теже.

Дакле заручница изабере себи слушкињу, која дође и живи у школском одељењу за служинчад. Подвржена је, наравно, правилима и реду школском. У осталом одговорна је само својој господарици. Ова је по учава уз савете и упуте учитељица.

У понедељак се пере рубље и том приликом поправљају се све манеи погрешке периља. Уторак је одређен за пеглање. На тај начин спремили смо изврсне периље.

Заручнице имају мало или нимало слободног времена, изузевши вечери. Домаћица не смије допустити, да се и један дневни посао протегне иза вечере. У то доба читају, раде фине ручне радове, свирају и т. д.

Наш је мото: Како да се усрећи муж» наш циљ: човек, његове потребе, нужде и комфорт.

Одавде одлазе заручнице на венчање, веселе и способне да предузму на себе бригу домаћице».

С енглеског: М. Морачина. „Срп. Ријеч“.

св 0 инв

Српске женеке рукотворине на балканској изложби,

— Српски етнографски музеј у Лондону. —

Лондон, крајем маја 1907.

У другој групи српског одељења на балканској изложби у Лондону

налази се павиљон српског етнографског музеја у Београду. Тај павиљон заузима простор од 115 квадратних