Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 148. Бр. 7. и 8.

ПРИЗНАЊЕ. (гЂђици М. М.)

Признао сам ти, да си ми врло драга Јер веруј, нисам могао дуже крити, Признао сам ти. Тебе издаде снага И шапнула си: »Радо ћу твоја бити,« Признао сам ти, да си ми врло драга.

У предвечерје у тихом полумраку На прозору сам стајао с тобом јуче, Осећао сам кроз жиле струју млаку. Рекао сам ти за боле што ме муче, У предвечерје у тихом полумраку.

М твоја глава клону на моје раме Наједном нешто напољу тек зашушта. Ти си се тргла: »јух, ево моје маме !« Не бој се, није... Мрак се све већма спушта МИ лепа глава клону на моје раме.

У

Жена у физичко-психолошком погледу.

Вел. Кикинда, 3. фебруара 1907.

Нервни систем код жене, према општем свом строју, сличан је мушком, само што је код жене организам нежнији, слабији, па су и сами нерви тањи, финији и нежнији од мушких. Стручан анатом на први поглед разликоваће женски мозак од мушког. Женски у средњу руку лакши је од мушког за читавих сто педесет грама, али та разлика ни мало не искључује жену да у духовном погледу достигне па често пута и претекне човека. Ми се ни мало не слажемо са материјалистима да жена због лакшег мозга мора да влада и мањим умом, а то ћемо следећим фактима потврдити: 1) умне способности не зависе толико од женина мозга, колико од каквоће његове унутрашње грађе; 2) специфичка тежина женског мозга мало је мања од мушког; 3) одношај тежине мозга према осталом телу у бољем је положају код жене него код човека; 4) лакоћа мозга код жене не долази толико од лакоће ћелица можданих, који служе за мишљење, колико од танкоће нервних влакана, који управљају слабом мускалтуром женском; 5) женски је раст обично мањи од мушког и онда је природно да и обим мозга буде мањи; 6) најпосле обим и тежина мозга стварно зависе од духовног живота, који је код жене знатно мањи. Будућа жена без сумње биће са јачим и интензивнијим

Дим. П. Стојшић.

духовним развићем, па наравно и са већим обимом и већом тежином мозга.

Каквоћа можданог рада зависи од сталног притицаја крви, која је засићена кисеоником. Јаче духовно напрезање може код жене имати рђавих последица по мождану радњу: при обичном удисању жена мање удише око 90 кубних сантиметара ваздуха но човек, а с тим и мање кисеоника улази у крв. Према томе постојаност и правилност мождане радње стварно зависи од правилног придолажења крви у мозак. Неправилно придолажење крви у мозак ствара неправилности иу духовном раду. Овом неправилном придолажењу крви веома често подлежи женски мозак, од чести то долази од осетљивости женске природе, а од чести услед извесног стања својственог женском организму. Како су жене већином мањег раста, то су ими нервна влакна краћа. Отуда и утисци код жене пре допиру до свести, јер жена брже прима утиске, а све то даје јасне доказе да жена са већом живошћу прима спољне утиске, а уједно да има и већу живост и у духовном животу.

Процес прерађивања врши се у самој души. Душа, по својој унутрашњој .садржини, у зависности је од састава чулних органа, као и од самог духовног материјала што се предаје можданим центрима.