Ženski svet

Стр. 190.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 7 и 8.

Немачка. Г-ђфа Клара Еберт држала је марта месеца о. г. у разним местима Немачке државе предавања о матерппству. У сваком месту посветила је на то по неколико дана, јер мисли, да женскиње кад ступају у брак треба да су обавештене о свом властитом телу, о хигијени и неговању одојчади, да морају знати бар основне науке о'васпитању, или, ако то не, онда да им се улије жеља да то бар читањем надокнаде. Цел је дакле овим предавањима поглавито та, да се младе женскиње спреме за разумне п здраве жене и добре матере. Добро бп било, да овака предавања приређују и наши женски докторп, оне су у првој линији позвате, да о овим предметима говоре својим сестрама.

Африка, Наши супародници Срби, Хрвати.

п Словенци настањени су у већем броју у Александрији, великом трговачком граду у Мисиру, па су се решили, да за своју децу отворе тамо основну нар. школу, да им се деца не губе у туђини и не забораве свој матерњи језик. Али за тај подухват треба доста трошка, те се обраћају молбом на своје сународнике у Европи, да им помогну, да изведу своју замисао. — Све прилоге ваља слати на тајника те заједнице, т. Рги РЋИ, де Мо — амосак а ја Соџшгт — АЈехапапје-Ег о. Г. Волф је зет далматинског родољуба п заступника витеза Вуковића. Др. Волф је вредан и реван хрватски патриота и стоји у првим редовима тамо око бриге пи напретка натих људи,

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Свежа јаја познају се по томе, ако се не мућкају кад се тресу, и ако је беланце чисто, кад та држиш спрам светлости. Ако метнеш на језик час вршак, чав ширину, па су подједнако хладни, и онда је свеже, а ако је на ширини топлије, онда је давнашње. Ако га мегнете у сони раствор од 5%, па плива, није добро.

КЊИЖЕВНОСТ.

Заједница. Београдска учећа се омладина издаје од лане свој орган под овим насловом. У њему су оригинали и преводи за забаву и поуку. Издаје та Клуб Заједнице а излази у месечним свескама, од једног табака, а цена му је на годину: 2 динара, а на по године: 1 динар. Поједини бројеви: 0'20 дин. Власник је за клуб: Јаков А.

Алкалај (ул Кнегиње Љубице бр. 55.) а одговорни уредник: Никола Т. Димитријевић (Таковска ул. бр. 8.) Београд.

Радикали и срп. манастирска штампа _рија од Димитрија Руварца управитеља, Сремски Карловци. — Српска Манастирска штампарија 1907.286. :

„Отаџбина“. У Бањој Луци у Босни почео је излазити јула месеца 0. Г. нов политични лист под овим пасловом. Излази сваког петка на великом табаку. Власник и издавач је: Вукосав Груберовић и другови, а главна уредник је: |. Кочић. Цена је листу: 5 Ка за Србију: 7 динара. Све, што се „листа тиче ваља слати на адресу, » ()гаџбине«.

Београд у слици и речи за малу брпчад, приредио наш сарадпак: Чика Васа Љубисав, у књижевности: Др. Казбулбуц. Ова је књижица првштампана из „Голуба“, и намењепа је српекој деци и омладини. дгодна за премије о испитима и

– благданима. Цена по круне или 25 нова.

„Отармлади“. Изишао је и 5. број добро уређеног сатаричног листа »Стармлади«. Исти лист оштром сатиром износи молитичке прилике. Карикатурне слике су врло вешто израђене, да може мо слободно рећи, да их до данас у пашој сатиричној лектири није било, а скоро у свама бројевима су слике колорисапе (у разним бојама израђене) које је у пас такођер новина. Последњи број доноси у врло оригиналпим сликама »Олободу говора на угарском сабору« — хашку конференцију мира и »новог бана у Троједници“. Ми лист топло препоручујемо нашим претплатницима —- а цена му је врло умерена 4 круне на пола а 2 круне на четврт годипе, Претплата се шаље на администрацију „Стармладог« — Ојмтаск.

Латинске сентенције, пословице и ци. тати. Скупио и превео Глиша Барусковић, про фесор у миру. Издала књижарница А. Пајевића (Св. Огњановића). Штампарија деон. друштва Браника. 1907. Цена 1'20 К (60 новчића).

Г. Барусковаћ попунио је овим делом једну велику празничу у нашој књижевпости, која се осећала у школи и друштву. Колико је муке стало нашу омладину гимназијску, док је један или други цитат латински тражила и превела, колико пута је новинарима требао по који згодни цитат, да га употребе у својим расправама, колико пута се у друштву заподене разговор о једном или другом предмету, па не може да се сети човек зго дне изреке. Сад је сасвим олакшано овом књигом;

и] И си.