Ženski svet

Стрл #50:

области. Продуктивна фантазија »игра у ланцима«. Жена се више задовољава летимичним представама но сталним и логичним. На место строгих логичких закључака и пажљиве индукције, жена се радије управља по свом осећању, него по објективним нормама. Она готово увек субјективно суди и с тешком муком може да разликује стварно од случајног. Томе треба додати још и то да образовани људи располажу са већим бројем представа него образоване жене. Материјал за духовно стварање куд и камо је мањи и нижи код жене него код човека, и онда разуме се да су и духовна стварања мања код жене но код човека. Додуше можда ће се у будућности те диференције изравнати. је ли женска машта неспособна за стварање или се то јавља као резултат социалног стања жениног'" На то питање не може се пре одговорити, док се не уклоне сметње и преграде у женском образовању, као и у социалном погледу.

Природа је жену одредила да буде мајка. Да би жена била што боља мати њој је потребно да буде што интелигентнија, како би могла да увиди сваку

потребу дечјег индивидиума. Њој је потре- |

бно да има нежно осећање; она мера имати јаку моралну вољу, а није јој потребан оштар логички ум. То је оружје потребно само човеку ради лакше борбе за опстанак.

Ако жена намерно избегава своје материнске дужности, онда постоји опасност да не изгуби своје прекрасне особине као што су благости нежност, што је својствено само женској природи.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 7. и 8.

Сам живот у свом нормалном току даје жени више пријатних минута него човеку. (Отуда је код жене већа животна енергија, већа приврженост према животу, а поред свега тога жене лакше сносе ударце судбине и успешније се боре са поквареношћу, болестима и другим незгодама у животу. Примичући се старости, жене су ретко склоне на самоубиство.

И у наравственом погледу жена је куд и камо јача од човека. Шопенхауер шта више признаје да је жена ненадмашна у љубави, самопожртвовању, саосећању, милосрђу, благодарности и т. д. Нежна женска природа брзо се узбуђује саучешћем и симпатијом неголи сурова природа човекова. Мушко осећање често оглуви у борби за опстанак. Отуда и долази сувремена површност, гадан материјализам и реализам.

Уопште узевши, жена је један врло фини створ како у погледу телесне организације тако и духовне. Од човека се одликује брзином примања утисака и јачином њихових осећања.

Поборници женске еманципације теже да жену рационилизирају — да је спреме за практички живот, али би све то било на њену штету. Природа је жену одредила да буде мајка, она то треба и да остане, јер нигде се неће нађи ни свећнија ни задовољнија него међу својом децом.

Бољевац (Србија).

С руског Саватије М. Грбић,

учитељ.

ДИВНО ЈЕ!

Дивно је мајско вече, Звјезде трепере ти'о, А. вјетрић лаки се игра К'о дјетић смион и чио.

Та он те љуби и грли И срца ти се тиче!

У тихој, гле, долини Малени славуј кличе!

И он ти пјесму поје И чаре твоје хвали, А потока хладног губе се

Несташно бистри вали...

Милан Трифуновић.