Ženski svet

Стр: 212.

човек врло је одушевљен и неустрашим раденик за народне јавне пословс,те његова болест баца у бригу еве пародне пријатеље. За то је општа жеља, да га преблаги Бог подигне и оснажи, да може и даље високо држатп заставу пародпе одбране у својим родољубивим рукама.

Х. Конгрес срп. земљорадничких задруга одржаће се 4. (17.) п 5. (18.) септембра о,г.у Земуну по утврђеном распореду.

Први дан биће · конференција изасланика до подне, а после подне предаваће парох пнђијски и наш сарадник г. Радослав Марковић о заједничком арендирању земаља п парох кишфалубски г. Стеван Миталџић о сточарству.

Други дан одржаће се екупштина савеза п централне касе, а после ће се ићи на изложбу воћа и грожђа и пољопривредних справа п алата.

Савез ових задруга имао је крајем 1906, г. #42 задруге (142 у Хрватској и Славонијп, а 100 у Угарској). У тих 242 задруге било је 7487 затругара (породица) са 42.943 душе. Ови задругари заједно поседовали су 66.203 јутра земље, која је представљала вредност 87,110.895 круна а вредност кућа тих задругара износи: 10255.025 К; покретнина: 7,178.158 К, свега

55. 14.078. — Дугови на све то износили ву 5,050.826 5

„Досадањи овакп конгреси били су увек врло добро повећени, па се надамо, да ћеп овај десети бити још боље посећен, јер је приступ до Земуна врло лак п подједнак, јевтин свима крајевима.

Учитељица рада. [-ђица Јованка Суботици ћева, Српкиња из Шибеника (Далмација) нуди се за учитељицу ручног женског рада. Изучила је вештину сваковреног женског ручног рада п кројења женских хаљина у Милапу (МаПапд) у Италији. Има врло добре еведоџбе п рада би, да добије које место на раделичким школама наших Добротворних Задруга ОСрпкима, те ако којој треба така учитељица, ниска се писмом за услове обрати па поменуту госпођицу Јовачку Суботићеву.

Српски учитељски конвикт у Новом Саду имао је своју ХУГ, редовну скупштину 1. (20.) августа о. г. Овај завод лепо напредује. (ве године је дозидао нову зграду и проширио простор за мушку и женску страну, те сад може примпти 40 питомаца мушких и до 40 пп томаца женеких. У заводу се примају учптељ ска и неучитељска деца тек онда, кад им роди-

ЖЕНСКИ СВЕТ _Бр. •

тељи постану чланови завода. Чланарина је за учитеља 39) од годишње плате рачунајући пет година, а за неучптеље 100 Њ једном за свагда. После се плаћа за учптељеку децу за еве пздржавање меесчно: 28 Ко а за неучттељеку 38 К.

Завод пма зассбпо од љење за мушку, а засебпо за женску децу п свако одељење има по два надзорника, који воде бригу о реду запту и учењу питомачком. Председник је заводу г. Арк. Варађанпн, који даје потребна ближа обавештаја родитељпма.

Нов српски добротвор. У српском селу Ђали, близу Сегедина сазидао је ова Стојков, ратар лепу школску зграду у вредности од 10.000 круна п поклонио врпекој правосл. цркв. општини за њене цели. Овим тога поклонио је тој општини и 8 јутара ораће земље, а српекој правосл. цркве. општини у Сиригу, где ве роди), готова није лепо од једног ратара2

поклања повећу евоту новца. Зар то

Нова српска добротворка. |-ђа Хрисшита удова ток. Паје Шедељковића из Вршца наменула је у свом тестаменту вршачкој ерџ. правовл. цркв. општини све своје имање у вред ности од 36.000 круна.

Прослава. Орпеко цркв. певачко друштво у Белој Црквл прославило јео Великој Госпојини о, г. своју дгодишњицу. Том приликом пску. ппло ес више ерп. певачких друштава из око. а међу њима било је и певачко друштво

лине бело-цркванске, новосадеко занатаијско ери. „Невен“.

Освећење школе. У Босни су подигнуте ове године две нове срп. основне школске зграде једна у Бањој Луци, а друга у Босанској Дубици. Она у Бањој Луци оеветиће се 2. сеп тембра о. г. п том ће се прпликом прославити 25 годишњица учитељеког рада двеју тамошњих одличних учитељица: г-ђице Анке Дракулићеве и гђе Софије В. Дубици обављено је освећење па врао евсчап начип о од самог сппекопа бања-

Ковачевићке. У Бос.

Вел. Гоепојиши 0. Г. лучког високопреосвештеног г. Евгенија „ети. це. Чину освећења тог кумовао је познати до. бротвор народни г. Исидор Добровић из Дару вара, а суделовали су на концерту чувени ерп. ски оперски певачи г. Жарко Савић п певачка друштва, „Јединставо“ из Бос. Дубице. Као што се јавља, спремају ве леце свечаности п у Бањој Луци.

пз Бања Луке п „Вишњић“

===