Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 227.

Као ме је што нисам могла да стигнем на први део ваше свечаности, пре подне, и да будем присутна за време парастоса умрлих вам чланица. Ал сам се радовала што сам могла присуствовати на другом делу свечаности, после подне, за време свечане седнице и „крене елаве“ ваше.

Радујем се, драге задругарке, што видим да напредујете, јер где се, „крсно име слави, ту је задовољство п напредак, а ко „крсно име“ слави ономе и помаже. Па тако и Ви, драге задругарке, славите „крено име“, оно ће Вам помоћи да будете издржљиве у своме подузећу, а тиме Вам је и напредак обезбеђен и сигуран.

Сваки ерпеки покрет радо сам грлила, сваку српску установу, вољпо потпомагала, нарочито када оно поникне у моме родном месту, Чуругу, па тако сам се радовала п тада када сам видела, да су и моје миле чурушкпње основале своју „орпеку женску доброт. задругу . Та „женска задруга има тако деп, тако племе ит позив какав ваљда ни једна задруга нема. Осим материјалпе помоћи „женска задруга много морална добра да пружи своме народу. Ту је прилика да изображена женска дође у додир са женом из народа, да чује њене потребе, пи да јој пружп спасоносног савета. Женска интелигенција је много доспешнија него наше ратарке, те пмају времена да се баве и књигом и јавним покретима, а „"Кенека Задруга“ је ту, да сваком приликом, при сваком састанку задружном и своје сестре ратарке о свему извеоте, поуче и.на добро упуте. Приликом сваке седнице, када пређу административне ствари тада би се свагда могла повести реч о најпрешнијим потребама нашега народа. Нарочито би се могле износити главнији услови неговања и очувања здравља са најпотребнијим упуством: како да се и онај у колеби сачува од разних зараза и других болести, које наш народ сатиру.

Ту би се тада могла повести реч и о практичвијим пословима у домазлуку, у кухињи и т. д. Овакав рад, будите уверени, не би остао бесплодан, јер чланице бп постале жене мироноспце, тако да би се већ и наком најкраћег времена, након пеколико година, веома леп ус-

може још

пех показао, пе само у домазлуку и кући, већ и у здравственом погледу, и тада би сваком јасан бпо благотворан утицај „тКенске Добр. Задруге“ и њених чланица.

Еле, као што напред рекох, била сам при-

сутна на свечаној седници „УКен. Добр. Зад. у Чуругу, и молим П. Г. -уредника цењеног „“Кеенског Света“, да ми покдони ма и најмања места у листу његбву, како би у што краћем саоштити могла ток поменуте свечане зеднице.

Истина свечана седница била је заказана у 8 сата поподне, али је већи 4). сахата било, када се иекупио тек довољан број чланица.“

Свечана седница одржана је у школи П Јапковића. Дворана беше лепо окићена цвећем и ћилимови, а друга трапеза беше украшена сваковреним ђаконијама. Све су то спремиле вредне задругарке. Свака је донела по нешто,и по могућетву своме, само да се слава што лепше проведе.

По довољном сакупљеном броју чланица и много гостију, председница Гђа. Евица Ј. Илиба отвара седницу и у врло лепом говору поздравља присутне госте, чланице бодри на рад, и жали што се тако мали број сакупио и одазвао позиву, баш на дан славе своје, кад треба да смо све на окупу,

Затим је тајник, Преч. Г. Василије Теофановић, прочитао записник прошле седнице, као и оставку гђе. потпредседнице, а затим се прешло, на избор нове потпредседнице, којом приликом буде изабрана гђа. Видосава М. Ђуричића, која није била присутна, те буде решено, да се изашљу две чланице и дају лично известе о избору“)

После обављеног избора потпредседнице говорила је вредна чланица гђа. Мара Б. Берића, „о српској девојци“. Могу рећи, да је гђа. Берађа врло сретна била при избору теме, а још

#) Како сам извештена, неке чланице нису доштле с тога, што су биле спречене хитним послом, а неке што су морале одпутовати. Али сам –- на жалост— и то разумети могла, да се многе спремају да иступе из задруге, а све због неких увреда, које су ван делокруга. задруге у времену приватног живота нанешене. Држим да су таке вадругарже на врло кривом путу. Оне вазда треба да имају на уму најсветију дужност своју као задругарке, дакле цељ и напредак задруге, а да најодлучније одстрањују све оно што смета правигном раду задружном, па дакле нарочито лична протеривања и увреде. А још су на кривљем путу опе, које, ако им се ке додели какво почасно место у задрузи, намах се захваљују и из чланства пступају. #) И ако је то одмах учињено, ипак су се чланице вратиле без икаквог успеха. Како сам довнала, гђа. Ђуричића одговорила је, да ће се теку идућој седници изјаснити, 6 да ли ће се те почасти примити или не, Мислим, а п уверена сам, да се гђа. Ђуричића свакако способном осећа за то место и да поверење својих задругарки неће хтети с презрењем одбацити, тим мање, што је баш ње-_ ним заузимањем и основана ова корисна установа у Чуругу; и што јој свакако и свакад на срцу лежи и моралан успех поменуте задруге.