Ženski svet

Бр. 11.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр: 259.

НАКЕХ СРРУНЕ

Напех струне лире моје У несретан чав Зато она увек тако Тужан дајс глас.

(0), не јечи, тужна лиро, Стишај тешки јад Ја осећам — да ми срце

Продире нов над;

Не јечи више,.. него широм Пронеси срећан глас,

Да мојој боној души биће У мојој деци спас!

Бјежте, дакле, црни јади... Испред нада мог!

Ја брижно ево чувам сади у„деницу ока сиог“.

Драг. Лонмар- Трбојсвић.

У И

ГЛАСНИК,

>>

Нова добротворна задруга Српкиња у Чикагу. У Америци има, како американске српске новине јављају, око 200 хиљада насељеног Орпства, које је раштркано по целој Америци, а најгушће насељена у Калифорнији, Алашки и крајевима око Њујорка и Чикага. За узајамну међусобну потпору основали ву мушки чланови своје добротворне задруге, које су биле од најновијег доба везане у један заједнички Добро творни Савез Србобран, али се овај са избора уредника заједничког листа, који је овог лета спроведен, почео цепати, што ми јако жалимо и мелимо своју браћу преко океана, да покушају све могуће, да се раецеп отклони. Нека узму пример на своје сестре и женс, како оне еложно и родељубиво врше своје хумане послове као слаб пол. Ево новог примера њихове љубави и пожртвовања. за опште добро. Скорим основаше они добротворну задругу у Чикагу, трећу на реду у Америци п то све у миру и споразуму. Правила су им елична овостранпим добротворним задругама, а цел им је да помажу евсју сиротињу, да шире п јачају српеку свест, да по могућетву дижу српске школе и да у њима васпитају децу у националном духу.

Оваке су задруге врло важна установа за ону браћу, која ее отргла пз крила овостраног Српетва и растурила по. мору туђинштине, јер ће се само вољом и прегнућем матера евојих очувати у евести, вери и народности својој. Зато је п потребно, да оваке установе у оним крајевима помажемо и ми одавде колико год можемо. На челу те задруге стоји гђа Ивка М. Илић, а' тајница је: Ђука ПЦ. Стојачић.

Хашка конференција мира довршена је првих дана октобра месеца о. г. која је трајала пуна четир месеца дана. На њој ву изасланици свију држава (289 чланова) учествовали и донели су многе одлуке, које ће ублажити и на

мању меру евести међународне ратове, те ће народп више радити на добру човечанства, него па међусобном тлачењу. Конференција је изјавила захвалу руском цару Николи П. што је покревуо мисао о том, Рузвелту, председнику здружених држава у Америци, што је покренуо овај други састанак те конференције и краљици холандској Вилхелмини, што је указала гостонриметво за ове конференције.

Споменици. Новинарско Удружење у Београду покренуло је мисао, да се скупљањем народних прилога подигну споменици на Калимегдану у Београду књижевницима: Стевану Сремцу п Јанку Веселиновићу. Исто удружење издаће нарочите позиво за скупљање прилога.

Срби у Двору, неће да су мањи и лошији од друге своје браће у Хрватској и Славонији, за то основаше одбор, који се брине да подигне школу, коју насу имали. Тај одбор скупио је толико, да је овигурао опстанак школи ал још није скупио толико, да може за њу и зграду подићи те моли, да му се шаљу прилози, ма у најмањем дару. Осим тога основали су тамо млађи људи п гимнастичко друштво: »Орпеки Соко“, које је на св. Петку о. г. осветило и свој барјак, а коме су кумовали г-ђа Олга Пелеш п супруг јој г. др. Душан Пелеш из Пе триње, каши уважени родољуби.

Одликована. Извештени смо из Београда, да је уз г-ђе: Јелисавету Мпланковићку и Милеву Ризиницу, одликовао Њ. Вел. краљ Петар и гђу Јулку Виторовићку, вредну и за елужну учитељицу раденичке школе Кенског Друштва, орденом ев. Саве У. степена, на чему јој искрено честитамо.

Проелава. Г-ђица Вела Нигринова, стална чланица срп. краљ. народног позоришта,