Ženski svet

Стр. 242. | -

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бре

женскиње за свој народ и свој подмладак, кад се удруже и кад их ро"дољубиве тежње руководе. Ток те прве седнице и програм рада, доносимо по листу »Слози“.

На позив велезаслужне председнице Женске Задруге г-ђе Даринке Поповић искупио сеу четвртак 18. (81.) октобра т. г. веома леп број овдашњих млађих Српкињица у дворани цркв. општине. Госпођа председница је искупљенима саопштила, да је Добротворна Задруга Српкиња Сомборкиња у последњој скупштинској седници својој закључила, да на темељу својих статута, као једно оделење своје оснује Девојачко Коло, које не би имало своју засебну организацију, него би под руководством једне госпође вршило своје родољубиво и просветно деловање. Затим је тајник задрузин прочитао пословник на чијем би се темељу обављао рад Девојачког Кола; по прочитању истога је госпођа председница позвала присутне госпођице да се изјасне, да ли су вољне на том темељу приступити оснивању Девојачког кола. Пошто су присутне госпођице посепце "изјавиле, да пристају на оснивање Девојачког Кола у предложеном облику, гђа председница је прогласила, да је Девојачко Коло, као једно одељење Добротворне Задруге Српкиња Сомборкиња основано. Затим је приказала присутним чланицама Девојачког Кола г-ђу Даринку Георгијевић, као од Женске Задруге изабрану руководитељку Девојачким Колом, која је и нацрт за исто сачинила и која "се неуморно трудила, да се ова лепа установа у крилу наше Женске Задруге оствари и у живот спроведе. Госпођа Д. Георгијевић узевши реч, поздравила је нове чланице овим говором:

Госпођице!

»Са особитим задовољством примила сам се —- од наше Задруге — поверене ми задаће, да руководим рад овог Девојачког Кола, но успех тога рада зависиће од вас драге моје девојке. Ја се заиста врло радујем, видети вас у тако лепом броју овде сакупљене, за рад одушевљене, и поздрављам вас желећи вам у вашем племенитом и корисном делању најбољи успех.

Наш госп. перовођа саопштио вам је нацрт Девојачког Кола, и ја сам слободна да замолим 4 девојчице које би се примиле тамо наведених дужности. Да води дневник сваке седнице: молим г-ђицу Јованку Даду. Да воде бригу око

књига: молим г-фђице Смиљку Вуић и Добрилу Лукић. Да води рачуне: гђицу Олгицу Гергурову. А сад да пређемо на програм рада, којег би се од прилике држали, наглашујем од прилике, пошто се тај програм не може у напред тачно прецизирати. Разуме се, ако мислимо што успешније делати, морамо се држати донекле неке системе.

Узели би кронолошку методу, т. ј. изабрали би поједину епоху код појединог народа, упознали би прво културну историју тога доба синтетички, затим би прешли специјално литератури и осталој уметности.

Пошто код нас Срба још нема сређене културне историје, то би почели одмах са српском књижевности прво у опште, затим би прешли на поједине припознате књижевнике и њихова дела — и ту би почели са садашњости и улазили би ретроспективно у прошлост.

Напоредо с тим проучавали би и којег припознатог _естетичара н. пр. зрројуге-а Талпе а.

Руску и чешку књижевност и уметност по: чели би такође са садашњости.

Код Немаца почели бп са Состће и зећ етом, у том добу би се нашли са музичарима Мохате ом, Веефћоусп-ом, Зећиђегом и т. д. или би можда девојчице хтеле да због УУагпега почнемо са каснијим добом 2 Код Уаспега би се мало натраг осврнули и ту нам је Уеђек и Мепдејзвоћп.

Код Француза узели би 17-ти век, доба (отпеШе-а и Кастеа, ту су нам сликари Тепетз, С]јапде Гогтајп УУабеап, и Т. д.

Проучавању Француске књижевности тога доба може нам помоћи Тазе.

Код Енглеза 19-ти век са Саму! ом, Етте:воттом и Кивкт-ом.

У Италију ушли би у 14—15. век, почели би са Слобо, Папе, Тавзо, Кепетзвапсе са фиабгои стпучесеп вама. |

Мипо би нас можда. одвео у Шпанију. Гвен у Норвешку.

Рофеег, уоп Чег УустбЕ у Холандску и т. д.

Молим, да сви скупа порадимо на остварењу овог програма и желим, да рад Девојачког Кола у свему успешан буде«.

После говора гђе Д. Георгијевићке, који је са запетом и живом пажњом саслушан био, заказано је, да се редовне седнице Девојачког Кола држе сваке две седмице и то четвртком после подне у дворани Сомборске Српске Пе-

пе и аб. _ == Рака ављев наведе акковцавса.

и

а са.