Ženski svet

Стр. 58.

мљишта за сад за приватне станове изузимајући 4# дућана приземно од сокака, али тако, да се ти станови временом лако могу адоптирати за школе раденичке (кројачку, домаћинеку, рукавичарску, цвећарску, модискињеку и т. д., које одбор мисли подизати за наш женски нараштај. Скупштина прихваћа једногласно оба ова предлога и овлашћује одбор, да поема том поступи; само, што се тиче зидања, да у своје време сазове ввнредну скупштину, која ће примити и одобрити план и прорачун за зидање.

Носле ових предмета прешло се на избор чавника и половина одборница, којима је истекло прописано две године деловања. Приликом овом скупштина је бирала све часништво акламацијом и поново за начелницу: г-ђу Јулку Радовановићку, за подначелницу: гђу Марију Плавшићку, за блатајкању, гђу Анку А. Џајевића, за перовођу: Аркадија Варађанина, за прегледачице: „Љубицу Моловићку, Јелисавету Марковићку а на место гђе Марине Завишићке, која се иселила, гђу Јелку Јоце Ђорђевића. Ието тако биране су акламацијом и поново на идуће две године за одборнице: гђа Катица Меанџићева, г ђица Милева Коспровићева, г-ђе: Љубица Д. Матић, Марија Оберкнежевић, Велинка Шилић, а на место гђе Софије Љубиша, која се захвалила на часништву одборском иза“ брана је г-ђа Олга Т. Милића. И кад се по том изабрале г-ђе: Вида Вулко, Анка Јорговићка и Ирина пл. Новић да овере данашњи екупштински записник, закључила је скупштину у 5 сати после подне подначелница, г"ђа Марија Плавшић, и екушштина се разишла са живели часници !

Стари Бечеј.

У недељу 27. јануара (9. фебруара) 1908. године одржана је главна редовна свушштина „Просветне Задруге Српкиња ОСтаробечејкиња у просторијама бачко потиске штедионице.

Беше се иекупио леп број чланица, свега, њих 20.

"После отварања седнице госпођа председница је у главним потезима изнела рад Просветне Задруге у години 1907-ој.

Малена по броју чланица, слаба по капиталу, није могла наша задруга ништа велико створити и учинити ни ове године, али је према својим средствима ипак учинила доста, јер и ове године издржала две питомице и то:

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 8.

1) Ружицу Чиплићеву, ученицу |. разреда женске учит. школе у Сомбору, која је уживала шест месеци по 20 К и четир месеца по 40 К, свега дакле ове године 280 Б; и

2.) Зорану Теодинову, ученпцу П. разреда женске учит. школе сомборске, која је 1000 К припомоћи ове године добила.

Кад узмемо у обзир да је целокупна чланарина 1907. г. износила 362 К 40 пот, издавања пак било свега 954 К 12 пот., онда тек можемо видети, колико је жртвовано на олтар српске просвете, на милостиње, поклоне и др. као што се може видети иа годишњег рачунског извештаја, који ће за овим доћи.

Пошто емо од забаве, приређене пред нову годину 1907-му, имали врло леп приход, те нешто и главниду умножили, сетили смо и нашег народног ерпског позоришта, и уписали се за члана са 200 круна.

Ове године наша поштована и вредна, « благајкиња госпођа Христина Хаднађева ушла је у 26-ту годину своје трудне елужбе п дужности, као благајкиња наше Задруге, те пошто је кроз све то време свагда савесно и тачно, а без икакве награде, водила рачунске наше етвари договоримо ве и учинисмо јој у име наше ве. лике хвале мали један поклон, који смо нас ви-

ше задругарака поштованој госпођи благајкињи

у сетан однели п ту је доздравили.

Честитој нашој послужитељци Омиљи Првенкој, сирочету без оца и мајке, која нас већ више година добро влуша и добро се влада, помогли вмо са 60 КЊ да може себи набавити шиваћу машину.

Овим тога још доста је издато које на поклоне, које на милостиње и друге потребе.

У почетку. године 1907. пмали смо 45 чланица, но у току године изгубисмо три вредне и ваљане чланице, и то Апу Тапавицу, Драгињу Јовић и Марију „Кекић. Имена њихова су одмах уписана у задружну читуљу и поменута су о парастову, одржаном последње суботе 1907. године, у покој душама свима преминулима задругаркама. При крају године уписала се за чланицу говпођа Марија дра Миливоја Кипрића, те смо тако на крају године имали евега 438 чланице.

(О годишњим испитима била је и наша задруга у свакој школи и у сваком разреду заступљена са неколико својих чланица; исто тако и о испиту у забавишту.

Бри ем." __-