Ženski svet

Стр. 60.

ЖЕНСКИ СВЕТ Бру.

за прошлу годину. На завршетку извештаја преч. госп. Д. Радуловић споменуо је да је Раденичка Школа добила ведиког добротвора пок. Ведиза. ра Боборона, нашто је екупштина устајањем и ускликом: Олава му! и Бог да му душу прости! одала почаст. Скупштина је узела оба пзвешетаја на повољно знање и изражава како управном одбору тако и преч. г. Д. Радуловићу као управитељу Р. ПТ. своје прпанање и захвалност на. ревносном труду и заузимању око напретка Задруге и Раденичке Школе, молећи да се то уведе и у записник, Усвојен је предлог преч. г. Радуловића, да ученице Рад. Школе по евршетку треће године не добију сведоџбу оелособљења, него да још једну годину раде практично, и по томе добију оспособљење, да могу самостално радити. Скупштина изражава запионичку захвалност свима добротворима задружним и Раденичке Шкоде у прошлој години, Узет је на повољно знање извештај прегледачица о стању благајне за пр. 1907. год. Овновни иметак 1. јан. 1908. г. 13.868 кр. 62 пост Крајем 1906. г. изновило је имање 11.899 кр. 29 п. Крајем 1907. г. повећано. је имање са: 1469 кр. 88 п. — Скупштина изражава зашеничку захвалност гђи Ани Вучковић па вели ком п разновреном раду као задружној благајкињи. Примљен је предлог прорачуна за 1908. г. Примање са 6850 кр. и толико исто и издавање. У омпелу друштвених правила имала је скупштина да бира трећину одбора. Скупштина је-пзабрала досадање одборнице и то: гђу Анку Козетантиновић, Марију Вујић, Даницу Стефановић п Анђелију Кешанека. За рачунопрегледачице изабране су:тђа Катица Јовановић, Ленка Пековић и Александра Ђ Ћурчина. Да оверове екупштински записник: гђа Марија Обрадовић, „Љубица Никодић и Јелена РГрој. За тим је гђа председница захвалила чланицама на лепом одзиву, и скупштина је тиме била завршена,

Дољна Тузла. Молимо ел. уредништво, да у свом цијењеном листу донесе овај извештај о раду „Добр)-

творне Задруге Српкиња“ . Тузли р0- | р Ру р у. у у

дини 1907.

1. јуна одржана је прва редовна скупштина, на којој је изабран управни одбор. Од тада отпочела је задруга рад према евојим правилима.

У почетку главни рад одбора, као што је и

природно, био је, да прикупи што више чланова. Одбор је уз добру вољу уложио, доста и труда да око ове једине женске установе прикупи све Српкиње, којима прилике допуштају да се колико до њих стоји одуже своме народу. Одборкиње су ишле по свима српским кућамв и усмено позивале у чланство.

У септембру задруга је прослављала крено пме „Малу Говпојину. Шрије подне је било водоосвећење п ломљење креног колача и послуживани ву гости. У вече тај дан задруга је приредила свечану забаву с овим програмом:

1. „Старп Вујадин“ срп. нар. пјесма .уз гусле.

2. 9 дјевојчица изводе вјежбе сазаставицама.

8. „Кад прољеће“ пјева ерп. пјевачко друштво, Вјежбе на разбоју извађа Орп. Соко.

„За барјак« пјева срп. пјевачко друштво. „Мила“ монолог од К. Трифковића. Ковеовка дјевојка жива слика.

= 12 О ~

Забава је сјајно успјела како у моралном тако и у материјалном погледу.

У октебру прпредила је задруга два јавпа предавања и то;

1. О ваздуху са здраветвеног гледишта предавала Д. Адамовићева.

2. О Кочићеву књижевном раду предавала Јела Остојићева.

Чатано је Кочићево дјело »Јазавац пред судом“ с тумачењем.

У новембру задруга је отпочела да храни ону школску дјецу, која станују пзван вароши, те им је далеко, да иду кући на ручак. То задруга и вад врши, Сваког школеког дана дебију ручав по 20—25 школеке деце.

16. децембра приредила је задруга предавање ва сијелом. Програм је: ;

1. О српском народном везу и текстилној орнаментици предавао госп. проф. Стеван Какула. 2. Хасанагинпца срп, нар. пјесма — рецито“ вање. 8. „На бунару“ приповијетка Л. К. Лазаревића естетичко читање.

Између појединих тачака и послије програма ввирао је тамбурашки одејек срп. Сокола.

Сајело је било добро посијећено, те од знатног моралног успјеха.

Задруга је према својим средствима пемагала поједине српске установе. Тако: послала еј

мај “

ПРИ о ИС ИЦ