Ženski svet

Бр. 4.

Нови Сад, 1. априла 1908.

ХХН

мЕнСКИ (ВЕТ

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

ВЛАСНИК: 5 ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал,

[о] Претплата, рукониси и све што се тиче листа, шаље се на уредни- ~

штво Нови Сад (Џјујаек).

ап аи

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ; АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

б Цена: ча годину 3 круне; за Србију 3:/, динара.

За све остале земље 3, франка у злату. Поједини -бројеви 30 потура.

у

АНКА А.

Великом и преблагом Богу угодно је било, да после кратког боловања од једног и по дана, позове к себи у четвртак 6. (19.) марта о. г. нашу добру, нашу заслужну и уважену благајкињу, г-ђу Анку пок. Арсе Пајевића, чувеног добротвора народног. Покојна Анка проживела је са својим садругом, пок. Арсом Пајевићем, књижаром и штампаром новосадским, пуних 30 година у најлепшој слози и љубави. Они су од постанка свога брачног живота сложно делали, чували и унапређивали своје имање и кроз кратак век свој од 30 година доспели, да су постали угледни грађани, поштовани сународници, а по смрти, ево, после Саве Текелије, као највећи добротвори српски у нашим крајевима. Бог их није обдарио децом, па да попуне ту празнину природну присвојили су и посинили још као дете, Пајицу Вујевића, кога су држали као своје рођено чедо, учили га и васпитали и толико спремили,

ПАЈЕВИЋА.

да је данас професор београдског универзитета. Кад су њега извели на пут, усвоје и друго дете Ђурицу Суботића, кога су такође почели изучавати и који је доспео до Ш. р. срп. вел. гимназије. Но прерана и изненадна смрт г-ђе Анке, омела је сад ово дете, но ипак му је толико поможено, да ће мајка детиња лако моћи продужити па, ако Бог да, и довршити отпочете студије.

Поред ово двоје деце, прихваћали су они и помагали свако Српче, које се овде учило а тражило помођи у добрих људи. Они су стално потпомагали велик број младих Црногораца, који се овде учили, помагали су ћерку пок. проте солунског Станоја Рашића, која се овде учила на срп. вишој дев. школи, а- поред оваких ђака имали су заштите и потпоре у њих и сви емигранти из Србије. Наши па и страни књижевници вишег реда, патриоте и родољуби, који су посећивали Нови Сад били су у дому, Арсе и Анке Пајевићке присвојени.