Ženski svet

Бр. 4.

сирочету под мајчиним окриљем. Прити сла је мирисаво цвеће, што га је од суседне дечице добила у своје обе руке. Зажарени јој образи клонуше на узглавље. Лагано замахну анђео смрти својим крилима те успава за увек кћерку стара Израиља.

Укочено пратио је Самуило сваки дах своје кћери а кад више не чу ништа, страшан крик оте му се из груди, те му

Негославци, 30. |. 1908.

ЖЕНСКИ СВЕТ

5 ОДА ИЛ ~

молитвеник испаде из руке. Пад тешка тела тргоше, фрау Розу од њена посла. Крај смешећа анђела лежало је мртво тело строга оца.

Већ по пети пут био је избачен некад вредни младић из сеоске биртије. У школу и не иде, надају се скоро промени. Продаје помало своје ствари и пије, док траје у бескрај оно пиће, које пре никад није ни окусио.

| 66 _тласт и 99

Задужбина кнеза Николе. Кнез Никола намерава, как» мостарски > Народ“ дигне на Цетињу нову и велику цркву као своју пи своје мајке задужбину, пи жеља му је да се по смрти у тој цркви и сахрани.

Дечија болница. У спомен скоропреминулих књажевића дрпогорских Стевана пч Стапислава покренули су црногорске старешине мисао, да се подигне на Цетињу Дечија Болница из народних прилога. На ту цел се образовао већ и одбор са митрополитом Митрофаном, прабискупом Милиновићем, муфтијом Мустафа Хилмпи, Војводом И. Пламенцем, др. Станком Матановићем и Урошем Марићем, апотекаром, који купе при-

вели, да по-

логе. Сам књаз Никола и књагиња Милена приложили су 5000 К, до данас има већ скупљено до 10.000 Б.

Љуба Кремаповић познати добротвор пз Београда, учинио је ново добро. Поклонио је ових дана једно евоје земљиш у Вуковару, у вредности од 10.000 круна српској правосвлавној црквеној општини вуковарској, а за градњу срџ. школе у Мостару даровао је 20 ком. акција мостарске банке у вредности од 60006 Б.

Промепа у бањалучкој Добротворној Задрузи Српкиња. Добротворна Задруга Српкиња у Бачкој „Луци пмала је своју редовну екупштину у недељу 24. фебруара (8. марта) о. г. Том приликом захналпла еб на почасти пред“ ведничкој довадања заслужна председница 1-ђа Хрисанна Митајловићка, а пзабрана је на њено место покретачица пете задруге, г-ђа Јованка (. Милошевића. За досадању председницу пишу, да је својим радом као председница и евојим великим пожртвовањем за ошше добро друштва

заслужила и општу похвалу и призпање. Као добра домаћица и осетљива Орпкиња уписала се за добротвора друштва овог, кумовала је псвачком друштву у Санском Мосту, почасна је чланица друштва „Побратиметва, кума је нове о основне школе у Бањој Луци. Добротворка је бањалучког певачког друштва „Јединства, помагала је материјално — три виротпце, које су данас учитељице. Кивела!

И новоизабрану председницу познајемо као одличну Орпкињу, те се надамо, да ће повести друштво п даље у напредном духу њене пред шаственице.

Забава. Најмлађа Добротворна Задруга Српкиња у Чикагу (у Америци) прпредила је прву своју Велику Фабаву у буботу 28. фебруара (1. марта) о, г. уз суделовање српске омладине у Чикагу, чији је чист приход намењем самој задрузи. Срећан почетак да Бог да!

Стогодишњица Дубровника. Последњег јануара месеца о. дина, како је француски цар Наполеон 1. укинуо хиљадугодиињу републику ерпеког града Дубр »впшка, Дубровачки лист; „Срђ«, донеће о том историпјеке потврде и моли да му ео прпопште

г. навршило се равно 100 го-

ма који податци из тог доба, да би што веришју и потпунију елику могао донети.

ЧИТУЉА.

Г Књажевић Стефан, Преблатом Богу је повољно било, да узме к себи и другог, старијег Стефана сина Кнежевића Мирка. У току од девет недеља изгубио је Кнежевић Мирко и кнежевићка Наталија обоје мушке деце: Станислава

и Стефана, што је ожалостило не само високе