Ženski svet

Бр. 8.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 101.

СРЕШЋЕМО СЕ 2.

Срешћемо се опет Познаници стари, Из младога доба Вечити другари !

Пред престољем Бога Ако сретај буде

Видети ћеш тамо Разнолике људе ...

Видети ћеш како

Пуно греха носе — Видети ћеш како —

Милост ... Милост... просе!

Видети ћеш опет Напаћена света Које Божје лице „Осмејано срета!

Памти: они што но Неба милост просе Они су на земљи Били неке госе ...

Они што их небо — Осмејано чека

Били су патници Земнога нам века ..

Драг. Лончар- Трбојевић.

пе Српски певачки дом у Сомбору.

· Нема · сумње, сомборска српска женска задруга већ више пута је показала, да је врло важна чињеница у животу Срба Сомбораца и да је по агилности и по прегалаштву једна од најврснијих наших удружења.

Ђачки алумнеум, приправнички интернат па у најновије доба „девојачко коло“ јасно сведоче, да су Српкиње Сомборкиње не само свесне своје дужности него и вољне да исту испуне.

Ето сад се прегдо у Сомбору да се сазида певачки дом. Па и ово је заслуга дичних сомборских Српкињица. Исте оне девојчице, које су чланови агилнога девојачког кола и које су и до сада већ дале тако јасна доказа своје агилности уписале су се ове године у певачку дружину и одмах се опажа и у животу те певачке дружине живљи рад и веће заузимање. Њима се има приписати у заслугу, да се у Сомбору у опште и могло помислити на таку замашну мисао, као што је зидање певачког дома.

Ми се радујемо, што ће се у Сом-

“оре

бору подићи нова културна установа. Сомбор је средиште вармеђе, овде су усредсређене силне туђинске установе, које доследно и живо раде, да потисну Српство на сваком пољу. Тим силним туђинским установама би морао подлећи сомборски српски житељ, важан српски интерес захтева дакле да најновији потхват Сомбораца и остали Срби својски припомогну.

У корист зидања пев. дома приредиће певачко друштво игру са срећкама. Издаће се 25.000 срећака по 2 круне, а биће свега 39 згодитакаг у вредности 5000 круна. Главни 3згоди-. так је потпуни собни намештај за 2 собе у вредности од 2500 круна. Други згодитак је гласовир у вредности од 1000 круна. Остали згодитци састојаће се из лепих српских ћилимо-

ва, златних сатова, лепих књига и музикалија. _ Ми топло препоручујемо нашој

српској публици, а нарочито женском свету, нека купе те срећке, учиниће тиме племенито, родољубиво дело.